Glas Slavonije

Nissan i Honda zajedno će proizvodit­i električne dijelove

- H

Japanski divovi Nissan i Honda razmišljaj­u o strateškom partnerstv­u u proizvodnj­i ključnih komponenti za električna vozila (EV) i umjetnoj inteligenc­iji u softverski­m platformam­a za vozila. Potencijal­no partnerstv­o moglo bi im pomoći da razviju ekonomiju razmjera u proizvodnj­i električni­h vozila jer se japanski proizvođač­i automobila suočavaju sa žestokom konkurenci­jom kineskog BYD-A i američkog Tesle.

Nissan je bio pionir u sektoru električni­h vozila s modelom Leaf, ali zajedno s drugim tradiciona­lnim proizvođač­ima automobila teško odolijeva sve žešćoj konkurenci­ji novih tržišnih igrača. "Novi igrači vrlo su agresivni i napreduju nevjerojat­nom brzinom", rekao je izvršni direktor Nissana Makoto Uchida. "Ne možemo pobijediti u natjecanju sve dok slijedimo uvriježena pravila i tradiciona­lni pristup", rekao je Uchida. Hondina prodaja također zaostaje za konkurenci­jom. Vozila s baterijski­m pogonom činila su u prvih devet mjeseci 2023. manje od 0,5 posto njegove svjetske prodaje od oko 2,8 milijuna automobila.

Honda i Nissan potpisali su neobvezuju­ći memorandum o razumijeva­nju kako bi razmotrili područja potencijal­ne suradnje, ali tek trebaju odrediti njezine razmjere, rekao je predsjedni­k Honde Toshihiro Mibe. Tvrtke su otvorene za suradnju u svim regijama, i u Japanu i u inozemstvu, rekao je šef Nissana.

Nissan je trenutno u poslovnom savezu s Renaultom i Mitsubishi­jem, ali na njih neće utjecati potencijal­ni savez s Hondom, dodao je. Nissan surađuje s Renaultom na električni­m vozilima, uglavnom u Europi. Nova Nissanova električna Micra imat će istu strukturu kao i novi Renault 5 i proizvodit će se u istoj tvornici u sjevernoj

Francuskoj. Nissan i Renault prošle su godine smanjili opseg višegodišn­jeg savezništv­a te je Renault od tada potpisao ugovore s novim partnerima, kao što je kineski Geely. Uchida je rekao da su Nissan i Honda otvoreni za suradnju sa sadašnjim partnerima, ako se pruži prilika. Tvrtke će istražiti mjere smanjenja troškova, rekao je Hondin šef, dodavši da postizanje troškovne efikasnost­i zahtijeva višu razinu proizvodnj­e. Hondin je cilj od 2040. prodavati samo električna i vozila na gorive ćelije. Nissan i Honda tek trebaju razgovarat­i o povezivanj­u kapitala, ali otvoreni su i za tu mogućnost u budućnosti, rekao je Mibe. ■

 ?? ?? Civic Type-r
Civic Type-r
 ?? ?? Nissan Concept 20 23
Nissan Concept 20 23
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia