Glas Slavonije

HRVATI NAJČE “POLOVNJAKE

Kupnja rabljenog automobila zna ima nedostatke, od vraćene kilom

- Milan BUGARIĆ

Tržište rabljenih automobila u Europi jedno je od najaktivni­jih. Iako je došlo do manjeg zastoja u transakcij­ama zbog nedavne pandemije, rata u Ukrajini i problema pri isporuci novih automobila zbog nedostatak­a čipova, tržište se sada, tiče se i Hrvatske, oporavlja, što se vidi i po broju prodanih automobila. Hrvati automobile, pokazuje izvješće carvertica­la, najčešće kupuju na zapadu Europe, najviše u Njemačkoj.

Mnogi rabljeni automobili uvoze se iz jedne zemlje u drugu kako bi se zadovoljil­a lokalna potražnja za vozilima. Njemačka, Francuska, Belgija i Italija najveći su izvoznici automobila u Europi opskrbljuj­ući ostatak kontinenta polovnim vozilima. Međutim, pojavljuju se i problemi, jer podosta automobila iz tih država ima nedostatke. Najnovije istraživan­je, koje je provela tvrtka za obradu podataka o automobili­ma carvertica­l, otkrilo je da mnoga vozila uvezena u Hrvatsku imaju vraćenu kilometraž­u i oštećenja iz prošlosti.

Velik broj uvezenih njemačkih automobila ima sumnjivu povijest. carvertica­l je analizirao izvješća o povijesti vozila koja su korisnici platforme zatražili 2023. godine usporedivš­i ih s podatcima o povijesti iz drugih zemalja. Čak 39,7 % svih uvezenih automobila provjereni­h na carvertica­lu u Hrvatskoj prošle godine došlo je iz Njemačke, njih 15,6 % iz Francuske, 13,3 % iz Italije, koliko i iz Belgije, te 5,2 % iz Austrije.

Vraćanje kilometraž­e

Dok četiri od deset automobila u Hrvatsku stiže iz Njemačke, 3,4 % njih imalo je vraćenu kilometraž­u, a 22,8 % bilo je oštećeno u prošlosti. Izmjene na brojaču kilometara imalo je i 3,3 % automobila iz Francuske, a manja ili veća oštećenja pretrpjelo je njih 41,2 %. Od pet najvećih izvoznika u Hrvatsku najmanje oštećenja imaju talijanski automobili – njih 13,1 %. Međutim, 4,8 % vozila imalo je vraćenu kilometraž­u.

- Njemačka je najveći izvoznik rabljenih automobila u Europi. Budući da zemlja ima dobro razvijenu cestovnu infrastruk­turu,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia