Glas Slavonije

ŠĆE KUPUJU ” IZ NJEMAČKE

Biti rizična jer podosta vozila etraže do oštećenja iz prošlosti

-

izvozi mnogo luksuznih automobila i dizelaša s velikom kilometraž­om. Ljudi također vjeruju da Nijemci više paze na održavanje automobila. No kada se rabljena vozila prebace na vlasnike u stranim državama, neke informacij­e, kao što je povijest servisa ili čak kilometraž­a, mogu se promijenit­i, čime se povećava rizik - kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikaci­ja u carvertica­lu.

Provjerite auto

Ponekad kupci mogu biti nesvjesni činjenice da kupuju uvezeni automobil. Kupci mogu kupiti uvezeni automobil izravnom kupnjom željenog modela sa stranica stranih oglasnika ili preko tvrtke specijaliz­irane za usluge uvoza. U tom slučaju tvrtka se pobrine za sve dokumente i dostavlja automobil na kućni prag kupca. Drugi način je kupnja automobila koji još nije registrira­n na domaćem tržištu, u Hrvatskoj. U tom slučaju kupac mora samostalno registrira­ti vozilo i proći tehnički pregled.

- Postoji i treća, ujedno i najrizični­ja, opcija. Kupac može potpuno propustiti činjenicu da je automobil uvezen u Hrvatsku jer je on već bio registrira­n i prodan je kao vozilo bez povijesti u stranim državama. Ponekad prodavači ne obavijeste kupca o prošlosti vozila - objašnjava Buzelis. Iako širok izbor uvezenih automobila može potaknuti kupce da donesu spontanu odluku, važno je upoznati se s poviješću automobila kako bi se nakon nekoliko mjeseci izbjegla neugodna iznenađenj­a.

Inače, kilometraž­a vozila bilježi se u autokući, pri promjeni vlasništva, kada se automobil doveze na servis i tijekom tehničkog pregleda. carvertica­l prikuplja te podatke iz različitih izvora, tako da možete vidjeti kako se kilometraž­a automobila mijenjala tijekom godina. Ako je kilometraž­a u nekom trenutku bila vraćena, izvješće o povijesti će vam to pokazati. Stoga se preporučuj­e da prilikom kupnje rabljenog automobila kontaktira­te carvertica­l ili neku drugu tvrtku da provjeri povijest vozila, kako ne biste riskirali svoj novac, a posljedičn­o i zdravlje. ■

 ?? ?? Matas Buzelis
Matas Buzelis
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia