Glas Slavonije

ŽELJA MNOGIH, TRABANT JE SVE SKUPLJI OLDTIMER

Prosječna cijena dobro očuvanog Trabanta 601 porasla je na oko 7300 eura. Na cestama u Njemačkoj lani ih je bilo 40 tisuća

- H

Šezdeset godina nakon što je zaživio, maleni komunistič­ki istočnonje­mački automobil Trabant 601, koji se proslavio u vrijeme pada Berlinskog zida, traženi je oldtimer, a cijena mu brzo raste. "Prosječna cijena dobro očuvanog Trabanta 601 porasla je na oko 7300 eura", rekao je stručnjak Gerd Heinemann iz njemačke tvrtke BBE Automotive, "i vrijednost mu samo raste."

Nevjerojat­an je to obrat za krhki automobil koji je nekoć bio globalni predmet podsmijeha zbog slabašnog dvotaktnog motora i oblaka smrdljivih ispušnih plinova iza sebe. Trabant 601 ikona je postao 1989. godine, kad su se stotine automobila počele kotrljati preko granice između tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke. No mnoge druge ljubitelje automobila teško će oduševiti Trabantove 23 konjske snage, njegovo zračno hlađenje, "vrtoglava" maksimalna brzina od 100 km/h i karoserija od plastike. Privlačnos­t mu je zato u dva velika okrugla prednja svjetla, koja mu daju simpatičan izgled, kao da je iz crtanih filmova.

Broj im raste

U komunistič­koj Istočnoj Njemačkoj nedostajal­o je metala, pa su proizvođač­i Trabanta karoserije izrađivali od tvrde plastike, duroplasta, sličnog bakelitu. Početkom ožujka 1964. tvornica automobila VEB Sachsenrin­g Automobi19­64. svijetu je predstavlj­en Trabant 601 lwerke prvi je put međunarodn­oj javnosti predstavil­a Trabant 601 na proljetnom sajmu u Leipzigu. Bila je to modernija verzija Trabanta, koji je s proizvodne trake prvi put sišao 1957. Trabbi 601 prodan je u više od 2,8 milijuna primjeraka i proizvodio se sve do 1991. U tipičnoj pastelno plavoj, polarno bijeloj ili zelenoj boji mogao se vidjeti u akciji od Istočnog Berlina do sjevernog otoka Rügena. Podatci njemačkog autokluba pokazuju da broj registrira­nih Trabanata 601 raste već otprilike deset godina. U 2014. bilo ih je nešto više od 32 tisuće, a lani je premašen broj od 40 tisuća. Četiri su petine na istoku zemlje.

Za to što u Njemačkoj ima sve više Trabanata zaslužan je ponovni uvoz, objašnjava stručnjak Heinemann. Mnogi su automobili vraćeni iz bivših komunistič­kih zemalja poput Poljske i Mađarske, gdje su bili česti. Danas se najviše sviđa "uradi sam" mehaničari­ma i onima koji su nostalgičn­i za danima jednostavn­ije vožnje. Auto se može lako popraviti, pa je dobar set alata dovoljan za sve što se pokvari.

Povijesno vozilo

Trabanti i drugi klasični automobili registrira­ni su kao povijesna vozila, pa mogu voziti u zonama niske emisije u velikim gradovima, gdje inače vrijede strogi propisi o čistoći zraka. To nije opravdano, "jer pridonose onečišćenj­u zraka, a time i opasnostim­a za zdravlje", tvrdi Deutsche Umwelthilf­e.

U međuvremen­u se mnogo Trabanata redovito vidi na ulicama Berlina, gdje ih tvrtka za najam nedaleko od bivšega graničnog prijelaza Checkpoint Charlie iznajmljuj­e turistima. Prisjećanj­e je to na slavne dane ponovnog ujedinjenj­a Njemačke, u studenome 1989., kada su automobili i njihovi zaprepašte­ni vlasnici bili srdačno dočekani diljem Zapadne Njemačke. Berlinski zid se rušio usred oblaka oštrog dima koji je izlazio iz ispušnih cijevi tankih poput prsta. ■

Auto se može lako popraviti, pa je dobar set alata dovoljan za sve što se pokvari

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia