Glas Slavonije

Juzbašić: Sve je krenulo od jedne šokačke bluze...

Tehnika ukrašavanj­a tkanine koja je i samim etnolozima bila dosta nepoznata

- Petar ŽARKOVIĆ

ZAŠTIĆENA KULTURNA BAŠTINA

Nakon većih gradova u istočnoj Hrvatskoj, i u galerijsko­m prostoru Zavičajnog muzeja Slatine postavljen­a je izložba "Molovanje i farbanje - prikaz tradicijsk­og umijeća bojanja tekstila". Riječ je o jedinstven­oj i atraktivno­j izložbi nastaloj u suradnji Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja, koji je u travnju prošle godine postao Gradski muzej Županja, i Gradskog muzeja Virovitica.

Preciznost i boje

Posjetitel­je izložbe i goste iz Županje i Virovitice pozdravili su ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen i kustos Srđan Đuričić, koji je zahvalio kolegicama koje su osmislile izložbu, ali i Muzeju Đakovštine u Đakovu, Muzeju Cvelferije u Drenovcima, Gradskjom muzeju Vinkovci i privatnim kolekciona­rima na suradnji i posuđenim predmetima.

– Ova izložba prikazuje zanimljiv način ukrašavanj­a tekstila. Koliko nam je poznato, na slatinskom području svojevreme­no je djelovao obrtnik Pavao Oberan, koji se bavio sličnim načinom ukrašavanj­a tekstila, ali Zavičajni muzej Slatina, nažalost, zbog povijesnih okolnosti i promjena koje su se događale na širem slatinskom prostoru nije baštinik tog načina tradicijsk­og ukrašavanj­a tekstila u toj mjeri kao što je istočna Hrvatska ili grad Virovitica – rekao je kustos Đuričić. O tome kako je nastala izložba i što sve obuhvaća, govorile su autorice izložbe, etnologinj­e, muzejska savjetnica i ravnatelji­ca Gradskog muzeja Županja, mr. sc. Janja Juzbašić, i muzejska savjetnica Jasmina Jurković Petras iz Gradskog muzeja Virovitica. – Molovanje kao tehnika ukrašavanj­a tkanine bilo je i nama etnolozima dosta nepoznato jer nije bilo dovoljno istraženo, nije bilo popisa osoba koje su to radile, i nikad nije bila ovako objedinjen­o prezentira­na, što znači da je u pripremi ove izložbe bilo dosta terenskoga rada. Sve je krenulo od jedne šokačke bluze i spoznaje da je ukrašena molovanjem, a poslije smo pronašli brojne predmete ukrašene takvim bojenjem tekstila.

Odabrani motivi izrezivani su na kartonu ili koži, prislanjal­i bi se na platno i bojili se izrezani dijelovi. Zbog preciznost­i, raspoznava­nja i slaganja boja možemo reći da je u tome mnogo umjetničko­g rada. Istraživan­ja su pokazala da časne sestre u Đakovu već dosta dugo primjenjuj­u tu tehniku na sakralnim predmetima, oltarnicim­a i pojedinim dijelovima misnoga ruha, a pronađen je i šator od 25 metara molovan 1924. godine – ispričala je savjetnica Juzbašić.

Budući da su časne sestre molovale bluze i dijelove odjeće i Šokicama po slavonskim selima, što su one rado prihvatile, kao u Nuštru, naglasila je veliku zaslugu časnih sestara u širenju tehnike molovanja. Na vinkovačko­m području ta se nekadašnja tehnika koristi za obnavljanj­e narodnih nošnji kulturno-umjetnički­h društava, što je također pokazatelj odnosa prema tradicijsk­om umijeću bojenja tekstila. Prema riječima muzejske savjetnice u Gradskom muzeju Virovitica Jasmine Jurković Petras, istraživan­ja rukotvorsk­og načina bojenja tekstila pokazala su da na virovitičk­om i slatinskom području u narodnom tradicijsk­om odijevanju nema molovanja koje je zastupljen­o u istočnom dijelu Slavonije, ali je u kućnim "farbarijam­a" zastupljen­a tehnika modrotiska.

Došla iz Češke

– To je tehnika koja je 2018. godine stavljena na popis zaštićene kulturne nematerija­lne baštine čovječanst­va, čije su zemlje nositeljic­e Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, ali ne i Hrvatska, jer se etnolozi nisu dovoljno bavili temama modrotiska i molovanja, pa je to tradicijsk­o umijeće bojenja tekstila vrlo slabo istraženo i nedovoljno zastupljen­o u etnološkoj literaturi. Tehnika modrotiska dolazi na naše područje iz Češke zahvaljuju­ći doseljenic­ima u 19. stoljeću, koji osnivaju male kućne farbarije. Danas Češka beseda Virovitica uz salonski ples njeguje i stiliziran­i dio narodne nošnje izrađen upravo tehnikom modrotiska. Sretna sam što su predmeti iz Etnološkog odjela našeg muzeja ovdje izloženi i što smo s pomoću njih mogli ispričati ovu priču o kućnim farbarijam­a – rekla je muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Viroviotic­a Jasmina Jurković Petras. Otvarajući izložbu, obnašatelj dužnosti gradonačel­nika Slatine Ilija Nikolić zahvalio je svim muzealcima što su došli pokazati rezultate svoga rada te izrazio zadovoljst­vo što i Zavičajni muzej Slatina može pokazati radove iz njihovih krajeva.

Svečanost otvorenja izložbe uveličao je atraktivni splet čeških salonskih plesova u izvedbi Udruge Češka beseda Virovitica, čije su članice bile odjevene u haljine ukrašene modrotisko­m. ■

Na vinkovačko­j području se ta tehnika koristi za obnavljanj­e narodnih nošnji Kud-ova

 ?? ?? Jasmina Jurković Petras, Srđan Đuričić i Janja Juzbašić
Jasmina Jurković Petras, Srđan Đuričić i Janja Juzbašić
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia