Glas Slavonije

Teorije zavjere stvorene Ui-jem preplavile Tiktok

Korisnici Tiktoka plasiraju čudne teorije zavjere o kraju svijeta, a samoj platformi sudbina visi o niti u SAD-U

- H

Od čudovišta i vampira do ubojitih asteroida, korisnici TikToka plasiraju čudne teorije zavjere o kraju svijeta, upozoravaj­u istraživač­i, u još jednom trendu dezinformi­ranja na platformi čija sudbina visi o niti u Sjedinjeni­m Državama. Neprofitna organizaci­ja Media Matters upozorila je u svom izvješću na novi trend u kojemu korisnici Tiktoka nastoje unovčiti viralne videozapis­e s neutemelje­nim tvrdnjama o tome da američka vlada potajno hvata ili drži mitološka čudovišta poput - King Konga!?

To je posljednja ilustracij­a dezinforma­cija koje se vrte platformom, što je pitanje koje je uglavnom izostalo u nedavnim političkim raspravama o zabrani Tiktoka u SAD-U zbog nacionalne sigurnosti. Videozapis­i, od kojih mnogi imaju milijune pregleda i često su praćeni sablasnom pozadinsko­m glazbom, sadrže glasove koje je generirala umjetna inteligenc­ija, a ponekad oponašaju i slavne osobe.

"Svi ćemo vjerojatno umrijeti u idućih nekoliko godina. Jeste li čuli za ovo?" govori glas koji oponaša podcastera Joea Rogana u jednom viralnom videu, u kojemu taj glas nastavlja upozoravat­i na asteroid koji ide prema Zemlji i poziva se na vladina dužnosnika koji je slučajno naišao na mapu pod nazivom "čuvati tajnu od javnosti". Abbie Richards, istraživač­ica dezinforma­cija na Tiktoku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijsk­i isplativo kroz "Kreativni program" Tiktoka. Glasnogovo­rnica Tiktoka pak inzistiral­a je na tome da "teorije zavjere nisu prikladne za zaradu, kao ni za preporuku" u feedovima korisnika. "Štetne dezinforma­cije su zabranjene, a naši timovi za sigurnost uklanjaju njih 95 posto na proaktivan način prije nego što se prijave", rekla je glasnogovo­rnica AFP-U.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia