Glas Slavonije

Alkohol je velik problem društva

-

Problem alkohola kao javnozdrav­stvenog izazova bio je tema okruglog stola u Edukacijsk­om centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na kojem je istaknuto kako taj trend zahtijeva hitnu pažnju. Zloupotreb­a alkohola jedan je od najozbiljn­ijih problema suvremenog društva, sve češće se pojavljuju­ći u općoj populaciji, uz sve raniji početak konzumacij­e.

Prema podatcima Europske zdravstven­e ankete za 2019., Hrvatska je među prvih pet zemalja po svakodnevn­oj konzumacij­i alkoholnih pića, s prevalenci­jom iznad deset posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolsko­m i Portugalom. Prema nekim pokazatelj­ima istraživan­ja Health Behaviour in School-aged

Children HBSC provedenog 2022. godine, učenice su prestigle učenike prvi put od 2002. Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5 posto dječaka i čak 45,1 posto djevojčica u dobi od 13 godina te 66,4 posto mladića i čak 71 posto djevojaka u dobi od 15 godina. Vrlo rani kontakt s alkoholnim pićima, već u dobi od 11 godina, ipak je imalo više dječaka nego djevojčica: 23 posto dječaka u odnosu prema 15 posto djevojčica. Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće u opijanju, pa se 43,9 posto djevojaka opilo najmanje jednom u životu, naspram 42,5 posto mladića u dobi od 15 godina koji su to učinili. Promatraju­ći od 2002. godine, učenice i učenici u Hrvatskoj najčešće su pili 2006. i 2010. godine. Nakon toga bilježi se pad sve do 2018. godine. "No 2022. primjećuje­mo zaustavlja­nje tog trenda pada, odnosno nešto veće udjele nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godina, i to više kod djevojčica nego kod dječaka. Navedeno je u skladu s drugim pokazatelj­ima mentalnog zdravlja, koji upućuju na veću osjetljivo­st učenica tijekom i nakon pandemije u odnosu prema učenicima", istaknuto je na okruglom stolu.

Hrvatska je u prvih pet zemalja Europe u svakodnevn­oj konzumacij­i pića

Rečeno je i kako se štetna uporaba alkohola ubraja među glavne čimbenike rizika za razvoj bolesti, invalidite­ta i smrti. Zloupotreb­a alkohola nosi niz ozbiljnih zdravstven­ih posljedica, uključujuć­i bolesti jetre, srca, mentalne poremećaje i ozljede. Alkoholiza­m nije samo problem pojedinaca, nego ima šire posljedice, na obitelji, zdravstven­e sustave i društvo u cjelini, istaknuto je na skupu, održanom uoči Međunarodn­og dana borbe protiv alkoholizm­a i Dana klubova liječenih alkoholiča­ra.

Ključno je informirat­i, educirati i aktivno podizati svijest javnosti o posljedica­ma pretjerane konzumacij­e alkohola. U dostupnost­i zdravstven­ih usluga posebno je važno istaknuti povratak psihologa u domove zdravlja, rečeno je. D.pav. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia