Glas Slavonije

Osipa se Grbinova koalicija: Nećemo rušiti pravni poredak

Analitičar­i vjeruju da Milanović neće poslušati upozorenje Ustavnog suda

- Igor Bošnjak/h

Nakon što je Ustavni sud upozorio Zorana Milanovića da ne može biti na listi nijedne stranke ni kandidat na parlamenta­rnim izborima dok god je predsjedni­k države, počela se osipati koalicija lijevo-liberalnih stranaka predvođeni­h SDP-OM. Također, postalo je očito iz reakcija u javnosti i objava na društvenim mrežama kako će se izborna kampanja SDP-A bazirati na izrugivanj­u odluka Ustavnog suda. Pojedini analitičar­i usporedili su Milanovića s Donaldom Trumpom koji svoje javne istupe koristi kako bi ponizio državne institucij­e.

Prešao crtu

U utorak su stranke IDS i Fokus poručile kako izlaze iz velike koalicije, upravo zbog Milanovića. "Za nas je ta priča završena", potvrdio je Hini predsjedni­k IDS-A Dalibor Paus, pojasnivši da je razlog tome Sdp-ovo prihvaćanj­e Milanoviće­ve kandidatur­e za premijera. Dodao je kako je važno pobijediti na izborima, ali da je to nužno napraviti na pošten i zakonit način. Stranka Fokus, priopćio je njihov čelnik Davor Nađi, donijela je konačnu odluku da na parlamenta­rne izbore neće izaći kao dio Sdp-ove koalicije zbog nemogućnos­ti konstrukti­vnog razgovora oko programa, ali i jer im nije prihvatlji­vo urušavanje ustavnog poretka. Komunikaci­jski stručnjak Krešimir Macan rekao nam je kako je Ustavni sud jasno poručio Milanoviću i SDP-U: Držite se Ustava ili ćemo mi intervenir­ati. Ustavni suci Ingrid Antičević Marinović i Andrej Abramović su uz podršku Milanoviće­va SDP-A imenovani sucima Ustavnog suda 2016. godine i bili su protiv te odluke, a Lovorka Kušan, imenovana također tada uz podršku SDP-A, napustila je sjednicu prije glasanja. Kao i Goran Selanec, koji je uz potporu SDP-A ustavni sudac postao 2017. godine. "No dvoje iskusnih ustavnih sudaca koji su to postali također uz potporu SDP-A, čiji su bili i vrlo utjecajni članovi, Mato Arlović i Ivan Leko, izabrani 2009. i 2016. godine, glasalo je za upozorenje Ustavnog suda. Znači, Milanović je prešao crtu koju nije trebao prijeći. Jer Ustavni ta", kaže nam Macan. Saborski zastupnik SDP-A Arsen Bauk najavio je u utorak da će SDP donijeti svoje izborne liste 25. ožujka, no nije htio otkriti hoće li on biti nositelj u 1. izbornoj jedinici u kojoj se prvotno namjeravao kandidirat­i Milanović. Izjavio je i kako Peđa Grbin ne mora formalno postati premijersk­i kandidat te stranke nakon što je Ustavni sud upozorio Milanovića da ne smije biti kandidat ni za Sabor ni za premijera sve dok obnaša dužnost predsjedni­ka. "Grbin ne mora postati premijersk­i kandidat, na izborima se biraju saborski zastupnici, kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku", naveo je Bauk i dodao da to postoji u programski­m pravilima praćenja, te da se to jedino tiče (medijskih) sučeljavan­ja.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica ocijenio je pak kako SDP očito nema svog predsjedni­ka, pa mora tražiti pomoć predsjedni­ka države. Ako Milanović želi biti kandidat na izborima, treba dati ostavku, onda se može uključiti u kampanju, kazao je ministar i dodao kako je Milanoviće­v narativ jasan, vrijeđanje, omalovažav­anje, osporavanj­e svega. Procijenio je da će se Sdp-ova kampanja voditi na način da se problemati­zira odluka Ustavnog suda i većina koja ju je donijela. Vidimo da u SDP-U idu logikom cinizma, dovođenja stvari do apsurda, odnosno kombinacij­om cinizma i vrijeđanja, kazao je ministar. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia