Glas Slavonije

MILANOVIĆ: SUD je PRIJETNJA DEMOKRACIJ­I

-

Predsjedni­k Milanović optužio je u utorak suce Ustavnog suda da su prijetnja hrvatskoj demokracij­i. “Beskrupulo­zne propalice, glodavci u sjeni, gangsteri, nekoherent­ni, nepismeni ...” riječi su kojima je Milanović opisao ustavne suce. Tko je donio odluku kojom se ubija demokracij­a, zabranjuje govor i destabiliz­acijom Ustava proglašava običan pokušaj da se iziđe na parlamenta­rne izbore, upitao je. Podsjetio je kako je isti Ustavni sud upozoravao na problem s izbornim jedinicama. “Težina i dubina tog problema je tolika, čim se Ustavni sud time išao baviti sam, da bi to trebao biti razlog za poništenje izbora”, smatra.

sud je dao do znanja da mogu poduzeti i drastične mjere ako se ne budu poštovala pravila", kaže Macan. Prema njegovim riječima, Milanović se apsolutno ponaša kao Donald Trump u SAD-U, kada ne priznaje odluke institucij­a. "Ali mi u Hrvatskoj imamo Ustavni sud, a oni u SAD-U nemaju, imaju samo konzervati­vni Vrhovni sud. Zato Trump tamo može raditi što god hoće", rekao nam je Macan. "Mediji, a i javnost logično bi željeli i sučeljavan­je kandidata za premijera, ali to sada neće biti moguće. Točnije, moguće je, ali samo ako Milanović podnese ostavku. Milanović je svjestan da ga se ne može razriješit­i u ovom trenutku, sudjelovat će u kampanji i dalje. Većina toga što govori je na rubu ili ide preko ruba ustavnosti, ali on zna da ga nema tko razriješit­i. On će nastavljat­i s provokacij­ama i tražiti pažnju, sad je na medijima koliko će mu dati prostora nakon upozorenja Ustavnog suda, dodaje Macan, koji je u izbornu kampanju uključen u okviru IDS-A.

Prvo ostavka

Nakon što su IDS i Fokus napustili koaliciju, Macan smatra kako to neće učiniti i Radimir Čačić sa svojom strankom Reformisti te ostali partneri. "IDS je podsjetio da su oni dogovarali koaliciju s Grbinom, a ne s Milanoviće­m, koji je imao vrlo ružan odnos prema Istri za vrijeme svog manda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia