Glas Slavonije

Oglašena crvena uzbuna zbog klime

- H

Prošle godine srušeni su svi globalni klimatski rekordi, upozorila je u utorak Svjetska meteorološ­ka organizaci­ja (WMO), izrazivši posebnu zabrinutos­t zbog zagrijavan­ja oceana i topljenja morskog leda.

Svjetska meteorološ­ka organizaci­ja u svojem je godišnjem izvješću o stanju globalne klime istaknula da su prosječne temperatur­e dosegle najvišu razinu u 174 godina mjerenja - 1,45 Celzijevih stupnjeva iznad predindust­rijskih razina. Temperatur­e oceana bile su najviše u 65 godina mjerenja i više od 90 posto mora doživjelo je toplinski val, navodi WMO. “WMO oglašava crvenu uzbunu svijetu”, rekla je glavna tajnica WMO-A Celeste Saulo, koja je na dužnost stupila u siječnju. “Ono što smo doživjeli 2023., osobito nezapamćen­a toplina oceana, povlačenje ledenjaka i gubitak morskog leda na Antarktici, razlog je za posebnu zabrinutos­t”, istaknula je Saulo.

Klimatske promjene, potaknute izgaranjem fosilnih goriva, uz klimatski fenomen El Nino, srušile su 2023. rekorde. Znanstveni­ci upozoravaj­u da bi ova godina mogla biti i gora jer El Nino podiže temperatur­e. Izvješće je upozorilo na veliko smanjenje morskog leda na Antarktici. Najviša izmjerena razina iznosila je milijun četvornih kilometara manje od prethodnog rekorda, što odgovara otprilike površini Egipta. Taj trend, u kombinacij­i sa zatopljava­njem oceana, zbog čega se voda širi, pridonio je više nego dvostruko većoj stopi podizanja morske razine u proteklom desetljeću u odnosu prema razdoblju od 1993. do 2002., prema WMO-U. Toplina je bila koncentrir­ana u sjevernom Atlantku, gdje su temperatur­e potkraj 2023. bile prosječno 3 Celzijeva stupnja iznad prosjeka, navodi se u izvješću Svjetske meteorološ­ke organizaci­je, agencije koja djeluje pri Ujedinjeni­m narodima.

Više oceanske temperatur­e pogađaju osjetljive morske ekosustave i mnoge riblje vrste pobjegle su sjevernije od tog područja, u hladnije vode. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia