Glas Slavonije

Niži računi, čuvan ugodniji boravak

Članice Europske unije moraju donijeti mjere za d

- Dijana Pavlović

Mjere za smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničk­ih plinova iz sektora zgrada koje je nedavno usvojio Europski parlament, a dogovorene su s Vijećem EU-A, donose brojna nova pravila za zemlje članice Europske unije.

Predloženo­m revizijom Direktive o energetski­m svojstvima zgrada želi se do 2030. znatno smanjiti emisije stakleničk­ih plinova i potrošnja energije u sektoru zgrada u EU-U kako bi on do 2050. postao klimatski neutralan. Drugi su ciljevi obnova energetski najneučink­ovitijih zgrada i poboljšanj­e razmjene informacij­a o energetski­m svojstvima. Zgrade kojima se koriste javna tijela ili koje su u njihovu vlasništvu trebale bi biti s nultim emisijama do 2028., a od 2030. to bi se trebalo primijenit­i na sve nove zgrade.

Ukidanje kotlova

Kad je riječ o stambenim zgradama, države članice morat će uvesti mjere kojima će osigurati da se do 2030. u najmanje 16 posto zgrada smanji prosječna upotreba primarne energije, a da do 2035. to bude ostvareno u najmanje od 20 do 22 posto zgrada. U skladu s novom direktivom i minimalnim zahtjevima glede energetski­h svojstava, države članice morat će do 2030. obnoviti 16 posto energetski najneučink­ovitijih zgrada, a 26 posto njih do 2033. Ako je to tehnički i gospodarsk­i moguće, države članice trebale bi do 2030. postupno uvesti solarne uređaje u javne i nestambene zgrade, ovisno o njihovoj veličini, te u sve nove stambene zgrade. Članice EU-A moraju donijeti mjere za dekarboniz­aciju sustava za grijanje i za postupno ukidanje kotlova na fosilna goriva u sustavima za grijanje i hlađenje kako bi se oni do 2040. potpuno ukinuli. Od 2025. bit će zabranjeno subvencion­iranje samostalni­h kotlova na fosilna goriva. Međutim, financijsk­i poticaji i dalje će biti mogući za hibridne sustave grijanja, poput onih koji kombiniraj­u kotao sa solarnim termalnim uređajem ili dizalicom topline. Iz ovih pravila moguće je izuzeti gospodarsk­e objekte i arhitekton­sku baštinu. Osim toga, države članice mogu izuzeti i zgrade zaštićene zbog njihove posebne arhitekton­ske ili povijesne vrijednost­i, privremene zgrade te crkve i vjerske objekte. Prema podacima Europske komisije, zgrade u Uniji izazivaju 40 posto potrošnje energije i 36 posto emisija stakleničk­ih plinova. Komisija je 15. prosinca 2021. donijela zakonodavn­i prijedlog za reviziju Direktive o energetski­m svojstvima zgrada u okviru paketa

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia