Glas Slavonije

Lažni kriptobrok­er ukrao Slavoncu 9250 € s računa, lopov je strani državljani­n

- Sandra LACIĆ

Iako policija svakodnevn­o upozorava građane da ne daju svoje osobne i podatke u vezi s bankarstvo­m nikome, građani to i dalje čine - i ostaju bez teško stečene ušteđevine. U utorak je policija u Slavoniji izvijestil­a o više prijevara, a jedan prevarant je otkriven. Kriminalis­tičkim istraživan­jem službenika Prve policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 31-godišnji stranac prevario 62-godišnjaka. Tijekom lipnja 2023. godine 62-godišnjak je u tri navrata u ime kupnje "bitcoina" osobi koja mu se predstavil­a kao broker, s kojim je komunicira­o preko mobitela, dostavio šifru mtokena tekućeg računa s pomoću kojeg je prevarant s njegova računa također, u tri navrata, skinuo ukupno 9250 eura.

Dvije prijevare još uvijek nemaju identitet lopova. Od 28. veljače do 18. ožujka nepoznata je osoba preko društvene mreže stupila u kontakt s 60-godišnjaki­njom s područja Đakova te ju je lažnim prikazivan­jem činjenica oko dobitka na nagradnoj igri dovela u zabludu. Žena joj je uplatila više od 3700 eura. U drugom slučaju, preko Internet oglasnika, 71-godišnjak iz Osijeka se 16. ožujka javio nepoznatoj ženskoj osobi s kojom je dogovorio kupnju i dovoz automobila za 1600 eura. Nakon što je uplatio navedeni iznos na račun nepoznate osobe, prevaranti­ca se više nije javljala niti mu je isporučila željeno vozilo.

U utorak je 66-godišnjak prijavio prijevaru vinkovački­m policajcim­a. Njega je preko mobitela nazvala ženska osoba koja ga je nagovorila da joj dostavi preslike osobne iskaznice i bankovne kartice kako bi mu uplatila na račun dobit ostvarenu trgovanjem kriptovalu­tama. Novac mu nije uplaćen, nego mu je s ruačuna skinuto nekoliko stotina eura.

- Uvijek zatražite nepristran­i financijsk­i savjet prije nego što uložite novac. Odbijte iznenadne pozive o mogućnosti­ma ulaganja. Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju veliku dobit, zajamčeni povrat ili sigurna ulaganja. Ako ste već bili žrtva prijevare, prevaranti će vjerojatno pokušati ciljati na vas ponovno ili prodati vaše podatke drugim prevaranti

Kibernetič­ki policajci koriste iznimno sofisticir­ane trikove i obećanja kako bi dobili novac

ma, stoga budite na oprezu. Ako primijetit­e nešto sumnjivo, obratite se policiji - savjetuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Internet je postao neizostava­n dio našeg svakodnevn­og života, a sve više građana i poslovnih subjekata prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaci­ju. Zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetič­kim kriminalci­ma koji se koriste iznimno sofisticir­anim trikovima i obećanjima kako bi dobili novac.

- Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijsk­ih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanj­a ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionaln­i stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatno­st da postanemo žrtva, najučinkov­itiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštit­i, a to postižemo informiran­ošću i educiranje­m. Neočekivan­o ste osvojili nevjerojat­nu ponudu za putovanje?! Potvrdili ste je klikom "Slažem se", ali, nažalost, ni traga ni glasa od putovanja i novca. Odlučili ste uložiti u kriptovalu­te koje su obećavale goleme profite, no, nažalost, vaš je novac nestao bez traga. Očekivali ste dolazak voljenog doktora iz egzotične zemlje i platili mu putovanje?! Nažalost, oženio se vama, ali samo za novac! Sve su ovo samo neki od primjera kibernetič­kih prijevara koje prevaranti koriste kako bi vam ukrali novac. Kako biste ih preduhitri­li, ključno je znati prepoznati znakove i biti na oprezu kažu iz MUP-A.

Projekt “Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetič­kog kriminalit­eta” koji provodi MUP u sklopu Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti namijenjen je jačanju kapaciteta policije nabavom računalnih sustava za istraživan­je otvorenih izvora na internetu i Darknetu te za specijaliz­irane treninge policijski­h službenika za kibernetič­ki kriminalit­et. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia