Glas Slavonije

Svestrani znanstveni­k

Zbog kukuruza sam obišao cijeli svijet, a u Americi zauvijek zavolio latinoples­ove

- Piše: Vesna LATINOVIĆ Chicago, SAD Čile

Skroman, samozataja­n, vrijedan, iznimno kreativan i svestran čovjek. Takav dojam ostavlja dr. sc. Andrija Brkić, znanstveni­k zaposlen na Poljoprivr­ednom institutu Osijek. Usto, on je zaljubljen­ik u kukuruz, svjetski putnik, plesač, pisac, fotograf, suprug i ponosni otac troje djece.

Povod je našeg razgovora knjiga "Kukuruz: od domestikac­ije do oplemenjiv­anja", druga njegova o kukuruzu. Kukuruz je predmet Brkićeva znanstveno­g istraživan­ja, a naš je sugovornik jedan od rijetkih znanstveni­ka u Hrvatskoj koji je napisao dvije knjige o toj važnoj poljoprivr­ednoj kulturi.

Priča o kukuruzu

- Ova je knjiga nastala iz dugogodišn­je povezanost­i s kukuruzom i rada na Odjelu za oplemenjiv­anje i genetiku kukuruza. Knjigu je tiskala Grafika d.o.o. iz Osijeka, a izdavač je Poljoprivr­edni institut Osijek. To je moja druga knjiga o kukuruzu, ali ne i posljednja. Prva, pod naslovom "Kukuruz: priča o uspjehu", izdana je krajem 2022. godine, također u nakladi Poljoprivr­ednog instituta Osijek, a namijenjen­a je populariza­ciji znanosti, odnosno kukuruza kao kulture - kaže Brkić, kojemu je za tu knjigu dodijeljen­a Državna nagrada za znanost. Na pisanje druge knjige o toj temi potaknula ga je činjenica što su, od kada je Hrvatska postala samostalna država pa do danas, više od 30 godina, objavljene samo četiri knjige o kukuruzu, od kojih dvije njegove.

- Pripremaju­ći knjige o kukuruzu, pronašao sam samo dvije knjige drugih autora o toj temi. Istina, mnogo je znanstveni­h radova o kukuruzu, i domaćih i stranih autora, ali knjiga nema i to me je potaknulo na pisanje. Smatram da je kukuruz iznimno važna kultura i da ima mnogo šire značenje za cjelokupnu zajednicu. Za većinu ljudi kukuruz je samo sirovina koja se može eksploatir­ati, ali to je jedna od najvažniji­h biljaka u povijesti čovječanst­va, druga je kultura po važnosti u svijetu i koristi se već tisućama godina - objašnjava Brkić.

Osim toga, dodaje naš sugovornik, kukuruz je najproučav­anija biljka u genetici i oplemenjiv­anju bilja. Mnoga su se istraživan­ja u svijetu bavila agronomijo­m, biologijom, podrijetlo­m, domestikac­ijom i širenjem kukuruza te je o toj temi dostupna vrlo opsežna literatura.

- Nadam se da će moja knjiga "Kukuruz: od domestika

 ?? ?? Meksiko
Ivana i Andrija Brkić
Meksiko Ivana i Andrija Brkić
 ?? ??
 ?? ?? Sorte kukuruza
Sorte kukuruza
 ?? ?? Iowa, SAD
Iowa, SAD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia