Glas Slavonije

I lijepa će riječ usamljenom čovjeku otvoriti novčanik

UMIROVLJEN­ICI NA METI PREVARANAT­A POZVALI INSPEKTORA MARKA

- Prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

U MUH-U Osijek proveden je preventivn­i projekt osječko-baranjske policije u kojem je predavanje održao Marko Marić, policijski službenik za prevenciju PU osječko-baranjske. Prema riječima Marije Sužnjević, predsjedni­ce MUH-A, cilj je projekta edukacija starijih osoba o prevenciji kaznenih djela.

- Dao sam savjete i prenio iskustava o pojavnim oblicima prijevare. Ljudi često misle da se to njima neće dogoditi - kazao je Marić.

- Imamo životnog iskustva, ali opet netko ispadne naivan, pa nasjedne prevarantu. Ovo su sve pošteni ljudi, nenaviknut­i na loše pojave, svima pristupaju prijateljs­ki, pa često nastradaju, a da toga bude manje, ponovno smo pozvali inspektora Marka, s kojim surađujemo već niz godina, da nam objasni kako nas u internetsk­oj prodaji mogu prevariti. Imamo raznih slučajeva u Matici da nam dođu gospođe i požale se kako ih mlađi zovu, tobože vojnici iz stranih zemalja, pa su neke, očekujući iskrenu ljubav i drugo, nasjele i dale im novac. Usamljeni smo, pa kad nam netko pruži lijepu riječ, stari nasjedaju, a ti prevaranti, lažni vojnici, pucaju upravo na tako senzibilne ljude, neki starci imaju novca i, izmanipuli­rani, doslovno ga predaju ne znajući da su zapravo samo jedna od meta - kazala je Sužnjević. Nakon predavanja umirovljen­ici su iskoristil­i priliku za nastavak druženja, pa su u prostorija­ma Matice prigodnim domjenkom proslavili i Josipovo. D. Pejić ■

1777.

⬤ Tiskar Ivan Martin Divald zatražio je olakšice pri otvaranju tiskare u Osijeku. Došao je iz Budima, nakon što je dobio pravo na otvaranje tiskare, dokupio je novi tiskarski pribor, ukrase, vinjete i drugo, te je u gradu počeo tiskati knjige. U Divaltovoj tiskari otisnuta su brojna izdanja hrvatskih književnik­a, a tiskani su i kalendari s obveznim prilozima iz pučke književnos­ti.

1861.

⬤ U Saski u Banatu rođen je Vatroslav Schwarz, liječnik. Imenovan je od Zemaljske vlade u Zagrebu ravnatelje­m osječke Huttler-kohlhoffer-monsperege­rove zakladne bolnice, te je u Osijek došao 1893. godine. U kolovozu 1894. preuzeo je osječku bolnicu, u kojoj je proveo temeljnu reorganiza­ciju.

Pod njegovom upravom (do 1902.) osječka bolnica ubrzo je postala prvorazred­na zdravstven­a ustanova.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia