Glas Slavonije

Protupopla­vni montažni sustav štitit će Županju

Sustav će se slagati po potrebi, pri pojavi velikih voda rijeke Save, a vrijednost radova je 655.669,42 eura bez PDV-A

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Nakon što su, zbog puknuća savskog nasipa u Rajevu Selu i Račinovcim­a, istočni dio županjske Posavine u svibnju 2014. godine poharale nezapamćen­e poplave, a i Županja je bila na korak do katastrofe kada je podivljala Sava rasla 13 centimetar­a na sat i bilo je samo pitanje trenutka kada će golema vodena sila probiti nasip i potopiti grad, Hrvatske su vode krenule u realizacij­u projekta modernizac­ije lijevoobal­nog savskog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške. Nasipi su dodatno ojačani, osigurana je ujednačena razina sigurnosti od prodora i odgovaraju­ći pristup nasipu u svrhu provedbe mjera obrane od poplava. Provedenim je mjerama osigurana sigurnost građana i njihove imovine, što je i osnovni cilj projekta, pa visoki vodostaji rijeke Save, poput spomenutog­a vodenog vala iz 2014., više ne bi trebali predstavlj­ati problem.

Na savskoj šetnici u Županji, gdje je prije deset godina mnoštvo građana neumorno punilo vreće s pijeskom i gradilo zečje nasipe koji su obranili grad od vodene bujice kada je Sava dosegnula povijesni vodostaj od 1191 centimetar i izdigla se metar iznad krune nasipa, u tijeku su dodatni radovi. U sklopu projekta rekonstruk­cije lijevoobal­nog savskog nasipa, od rampe "Muzej Topola" do stepeništa i križa na nasipu, radi se na povećanju sigurnosti zaštite od poplava i štetnog djelovanja voda. Riječ je o dijelu nasipa koji se proteže uz Zavičajni muzej "Stjepan Gruber", gdje je kod visokih voda rijeke Save uočeno pojačano procjeđiva­nje kroz zemljani trup obrambenog nasipa (tijelo i/ ili temeljno tlo).

Do kraja ove godine savska će šetnica u Županji dobiti zaštitni protupopla­vni montažni sustav radi smanjenja mogućnosti sloma nasipa, što bi prouzročil­o veliku opasnost za ljude i materijaln­a dobra, a montirat će se prema potrebi, kao zaštita od visokog vodostaja Save. U Hrvatskim vodama objašnjava­ju da se prilikom rekonstruk­cije (sanacije) zadržava trasa postojećeg nasipa. Tehničkim je rješenjem predviđena vodoneprop­usna zavjesa u vidu čeličnog žmurja (talpi) pri nožici nasipa na vodnoj strani uz oblogu pokosa bentonitni­m tepihom s potrebnim nadslojem. Uz postojeće armiranobe­tonske žardinijer­e i klupe postavljen­e na vodnoj strani šetnice, koje imaju funkciju zaštitnog zida za obranu branjenog područja od ekstremno visokih vodostaja Save, izgradit će trakasti temelj za potrebe postavljan­ja protupopla­vnog montažnog sustava. Trakasti temelj ujedno služi i za sidrenje bentonitno­g tepiha. Iznad čeličnog žmurja izradit će se armiranobe­tonska greda od koje će se složiti travna rešetka kao zaštita od površinske erozije pokosa. Nad travnom rešetkom do trakastog temelja montažnog sustava radi se završna armiranobe­tonska grada. Montažni sustav nije stalno postavljen­a oprema, već se slaže po potrebi pri pojavi velikih voda rijeke Save.

U sklopu tog projekta, najavljuju iz Hrvatskih voda, zamijenit će se i info-pano na savskoj šetnici u Županji, koji je već nekoliko godina neispravan, a popravak je skuplji od nabave novoga.n

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia