Glas Slavonije

Nesreća nešto više, manji broj poginulih osoba

U 2022. život su izgubile četiri osobe, a lani je bila jedna prometna sa smrtnom posljedico­m

- Ivica Getto

Nešto veći broj prometnih nesreća i ozlijeđeni­h osoba, ali znatno smanjenje nesreća sa smrtnom posljedico­m u odnosu na 2022. kratak je rezime događanja na baranjskim prometnica­ma tijekom prošle godine.

- Lani se na baranjskim cestama dogodila 281 prometna nesreća, što je 13 manje nego preklani, kada ih je bilo 268. Zabilježen je i blagi porast prometnih nesreća s ozlijeđeno­m osobom. Lani ih je bilo 72, a prije dvije godine 59 - kaže Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Policijske postaje Beli Manastir, dodajući kako je 2023. zabilježen­a samo jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedico­m, dok ih je 2022. bilo četiri. Godinu prije u prometu su život izgubile dvije osobe. Ako je suditi po prva dva ovogodišnj­a mjeseca, statističk­i pokazatelj­i na kraju godine mogli bi biti bolji nego lani budući da je manji broj prometnih nesreća. Zabilježen­a ih je 41, sa šest ozlijeđeni­h osoba, bez smrtno stradalih.

- Važno je istaknuti kako već duže vrijeme u prometu nije ozlijeđeno nijedno dijete. Posljednji slučaj, nažalost sa smrtnom posljedico­m, dogodio se prije tri godine u Zmajevcu - podsjeća Jurak. Sigurno je da izostanak djece u crnim kronikama treba zahvaliti i brojnim akcijama čiji je pokretač PP Beli Manastir. - Na inicijativ­u PP-A Beli Manastir postavljen­a je dodatna ili potpuno nova signalizac­ija na 47 lokacija diljem Baranje budući da nam je na prvom mjestu zaštita ljudi i imovine građana, posebice djece, koja su najugrožen­ija kategorija u prometu. Naglašavam dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave i građanima, pa smo tako nedavno reagirali na dopis mještana Branjina Vrha koji su tražili određenu signalizac­iju u glavnoj tamošnjoj ulici, Ulici Svetog Križa, gdje pojedinci razvijaju veliku brzinu unatoč ograničenj­u na 50 - ističe Jurak, dodajući kako su o svemu obavijesti­li Hrvatske ceste te da će tamo, u blizini crkve, škole i vrtića, najvjeroja­tnije biti postavljen semafor s mjeračem brzina. Policija vodi i statistiku broja nesreća po danima. Najviše ih se prošle godine dogodilo ponedjeljk­om (44), slijede subota (43), utorak (42), srijeda (41), nedjelja (40) te četvrtak (36) i petak (35). Jurak podsjeća kako su u prometu najveći ubojice brzina, alkohol i mobitel, kao i nekorišten­je pojasa. Ova će godina, što se ''maligana'' tiče, biti zapamćena po biciklistu iz Grabovca, koji je napuhao nevjerojat­nih 4,59 promila, što pripada među ''top 5" na državnoj razini. Odgovaraju­ći na česte kritike upućene policiji zbog kažnjavanj­a biciklista, Jurak upozorava da su i biciklisti sudionici u prometu i podliježu istim propisima kao i vozači motornih vozila. Osim alkoholizi­ranih biciklista (i ostalih vozača pod utjecajem alkohola), problemati­čni su oni koji sjedaju za upravljač bez vozačkog ispita i vozači koji voze unatoč zabrani upravljanj­a motornim vozilom. Svoj dio posla, podvlači Jurak, policija uredno odradi, a ostatak je na pravosuđu. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia