Glas Slavonije

Na jubilarni 20. Zagrebdox stižu vrhunski dokumentar­ci

U Zagrebu ćemo gledati pobjednike najznačajn­ijih svjetskih filmskih festivala

- Tanja kvorka “A New Kind of Wilderness”

Filmovi za jubilarni, 20. Zagrebdox, koji počinje 14. travnja, odabrani su među više od 1700 filmova, među kojima i šezdesetak hrvatskih, pa organizato­ri najavljuju još jedno izdanje ponajbolji­h i premijerni­h dokumentar­nih ostvarenja iz cijeloga svijeta.

Novi web site

- Od projekta koji je započela šačica pasioniran­ih dokumentar­nih entuzijast­a pod vodstvom Nenada Puhovskog ovaj se zagrebački festival tijekom dva desetljeća pretvorio u ključno regionalno, ali i svjetsko mjesto suvremene dokumentar­istike - ističe se u najavi.

Zagrebdox je prvi put otvorio svoja festivalsk­a vrata 21. veljače 2005. filmom "Bijeli dijamant" velikog Wernera Herzoga, a, kako stvari stoje, sjajni naslovi obilježit će i 20. izdanje festivala, koje počinje za manje od mjesec dana. Riječ je o festivalu koji je jedan od samo četrdeseta­k svjetskih čiji filmovi konkuriraj­u za godišnju nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentar­nog filma; riječ je o festivalu koji je do sada posjetilo 350.000 posjetitel­ja. Na njemu je prikazano više od 2800 filmova na gotovo 3000 projekcija, a u goste mu je stiglo više od 6500 inozemnih i domaćih gostiju: filmskih autora, profesiona­laca i novinara.

- Dvadeseto izdanje ZagrebDoxa imat će ponajbolje recentne naslove i gotovo redom svjetske, kontinenta­lne, regionalne i hrvatske premijere. Nova web-stranica samo što nije ugledala svjetlo dana, ali novi vizuali to doživljava­ju upravo sada. Klasja Habjan, Zita Nakić i Andrea Šumberac, ili Klasja, Zita & Andrea, osmislile su i realiziral­e vizualni identitet koji anticipira i sugerira najbolji izbor što se nudi ovoga travnja - poručuju organizato­ri.

Više od stotinu filmova, još i više gostiju te velika novost u tzv. industry segmentu festivala, Zagrebdox Pro, samo su neki od argumenata za velika očekivanja publike i optimizam organizato­ra.

Pobjedik Cannesa

Film kojim će biti otvoren dvadeseti Zagrebdox 14. travnja u Kaptol Boutique Cinema kinima još nije otkriven, ali već se zna kako ćemo u Zagrebu gledati pobjednike najznačajn­ijih svjetskih filmskih festivala. Kanski pobjednik "Four Daughters" Kaouther Ben Hanije bio je i među nominirani­m filmovima za ovogodišnj­eg Oscara, a dvostruki pobjednik IDFA-E, najvažnije­g svjetskog dokumentar­nog festivala, "1489" Shoghakat Vardanyane, dolazi u Zagreb s duboko intimistič­nom osobnom pričom. S nedavno završenog Berlinala dolazi iznimno zanimljiv, kontroverz­an i dvjema nagradama nagrađen "No Other Land", koji je doveo do prijetnji smrću hrabrim autorima. Sa sjevera Europe stiže norveški "A New Kind of Wilderness" redateljic­e Silje Evensmo Jacobsen, koji je očarao žiri ovogodišnj­eg Sundancea. Slično je napravio i film "Bottlemen" Nemanje Vojinovića žiriju u Sarajevu, gdje je prošle godine dobio tamošnje Srce.

Organizato­ri najavljuju i da se Zagrebdox Pro okreće dokumentar­nim serijalima - autori iz cijeloga svijeta prijavili su se za razvoj svojih projekata, a njih će šest u pet dana pokušati naučiti, doznati i upiti što više saznanja od relevantni­h stranih i domaćih autora i producenat­a. - Zagrebdox opet čini pionirske iskorake u dokumentar­nom filmskom festivalsk­om svijetu - poručuju organizato­ri. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia