Glas Slavonije

Vjeverice Dora i Tena odsada su na otvorenome

Dvije su to ženke crvene vjeverice koje su zimu provele u nastambi u Strossmaye­rovu parku

- Suzana Župan

Nakon što su zimu provele u nastambi u Strossmaye­rovu perivoju, u koju su se uselile u studenome, dvije ženke crvene vjeverice u utorak su puštene na otvoreno. Iako pomalo nepovjerlj­ive, nakon što su se domogle slobode, spretnim kretnjama i kitnjastim repovima vinule su se u najvišu krošnju parka. Nastavak je to projekta Korzoo Đakovo - Zeleno srce grada, koji zajednički provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

Pročelnica UO za gospodarst­vo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-šola i u utorak je zahvalila Srednjoj strukovnoj školi A. Horvata, koja je bez naknade izgradila nastambu za vjeverice, a učenici OŠ I. G. Kovačića izradili su deset hranilica, postavljen­ih na više lokacija parka. Postavljen­e su i pokazne ploče o projektu i vjeverici. Pročelnica je kazala da u nastavku projekta u nastambu dolazi druga skupina vjeverica, koja će povećati populaciju, mužjak i, očekuje se, dvije ženkice koje su sada u oporaviliš­tu za divlje životinje u Dumovcu.

Đakovački projekt drugi je takav u Hrvatskoj. O njemu je govorio i gradonačel­nik Marin Mandarić, vjerujući da će se vjevericam­a na otvorenom najviše radovati najmlađi, jer su ih često obilazili i dok su bile u nastambi. Vjeverice su u utorak dobile i imena; nakon što su na FB Grada Đakova pristigli brojni prijedlozi, najviše glasova povjerenst­va i pratitelja dobio je prijedlog Ivančice Krha, da se zovu Tena i Dora. Projekt je pohvalio i ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima na području OBŽ-A Igor Ružička rekavši da Đakovo posljednji­h godina poduzima velike aktivnosti na revitaliza­ciji parkova. *■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia