Glas Slavonije

DIP poziva Zorana na suzdržanos­t, on mogu mi ništa, bit

Jandrokovi­ć: Milanović je poslao poruku da je izn

- Hina/d.pavlović

Nakon upozorenja Ustavnog suda u srijedu je na istupe predsjedni­ka RH Zorana Milanovića reagiralo i Državno izborno povjerenst­vo (DIP). "DIP, nastavno na upozorenje Ustavnog suda, poziva predsjedni­ka Republike da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovan­ja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika, odnosno koalicije", priopćio je DIP.

Prijezir

Navedeno je, dodaje, suprotno upozorenju Ustavnog suda, u kojem je istaknuto da dužnost predsjedni­ka "isključuje bilo kakvu mogućnost da, u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjedni­ka Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji". DIP napominje i kako nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija predsjedni­ka Republike, ali da ima obvezu upozoriti sve sudionike u izbornoj utakmici, pa i predsjedni­ka Republike, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud RH u svom upozorenju. DIP nije konkretizi­rao na koje predsjedni­kove istupe misli, no, neslužbeno, riječ je o njegovu istupu u Ludbregu u utorak.

Milanović, međutim, smatra kako upozorenje Ustavnog suda da ne može sudjelovat­i u izborima kao predsjedni­k države nije utemeljeno na Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu. "U ovakvim slučajevim­a se donose odluke i rješenja, ne upozorenja. Upozorenja se ne mogu izdavati političkoj stranci, nego drugima, javnosti ili, recimo, DIP-U ili javnim

Predsjedni­k HDZ-A Andrej Plenković u srijedu je najavio da će HDZ idućeg tjedna predstavit­i izborni program, a do kraja idućeg tjedna utvrditi kandidate na listama za parlamenta­rne izbore, potvrdivši da su sve županijske organizaci­je predale svoje prijedloge. Dodao je da HDZ razgovara i s partnerima s kojima će, sukladno dosadašnjo­j suradnji, izići na izbore u koncepciji točkaste koalicije po izbornim jedinicama, modelu koji se, ustvrdio je, pokazao izuzetno uspješnim u prethodna dva izborna ciklusa. Najavio je i da je predizborn­i program “trenutno u fazi finalnih usuglašava­nja oko detalja”. “Tako da smo potpuno spremni za izbornu kampanju koju očekujemo da počne, kao što je najavljeno, 1. travnja”, poručio je.

STIGLA I OSUDA ISTUPA PREDSJEDNI­KA O ŽENAMA

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia