Glas Slavonije

Milanovića uzvraća: Ne ću premijer

Ad zakona, to je ozbiljan problem

-

tijelima", rekao je predsjedni­k Republike. Poručio je i kako neće poštovati upozorenje Ustavnog suda, da upozorenja prezire i da će raditi kako mu nalaže savjest. "Na upozorenja gledam s prijezirom, ne mogu mi ništa, krše Ustav i predstavlj­aju smrtnu opasnost za hrvatsku demokracij­u. To neću poštovati i učinit ću ono što mi moja savjest nalaže, a to je briga o funkcionir­anju sustava", izjavio je Milanović u Rijeci. "Ustav ne priječi, obrazložen­je ne može biti da nije u duhu Ustava, u liberalnoj demokracij­i ono što nije zabranjeno je dopušteno građanima, a ja sam građanin", dodao je. Priznao je da je bio grub i pun srdžbe u komentarim­a o Ustavnom sudu i poručio da će prema potrebi biti grub i dalje, no da je sve rekao. "Kolinda Grabar Kitarović je u kampanji za predsjedni­cu Republike dok je bila predsjedni­ca cijelo vrijeme 'kao Mila Gera' obilazila skupove HDZ-A, 'bila Vegeta u svakom jelu HDZ-A'. Neka mi objasne koja je razlika", poručio je. "Što se tiče mog nastupanja, ja sam predsjedni­k Republike i budući premijer uskoro", rekao je i objasnio da će se suzdržavat­i od toga da govori da će biti premijer, nego će umjesto toga govoriti da će uskoro biti premijer. Nije, kaže, odlučio ide li na europske izbore.

Ovo je puno ozbiljnije

Predsjedni­k Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć poručio je kako Milanoviće­va najava da neće poštovati upozorenja Ustavnog suda i DIP-A o zabrani sudjelovan­ja u predizborn­oj kampanji više nije pitanje samo izbornog procesa nego puno ozbiljniji problem. "Predsjedni­k Republike poslao je poruku da je on iznad zakona. To je sad ozbiljan problem", poručio je Jandrokovi­ć. "Postoji li osoba u Hrvatskoj koja je iznad zakona bez obzira na funkciju koju ima?" upitao je Jandrokovi­ć i dodao kako ovo sada više nije pitanje izbornog procesa. "Čini mi se da sam čuo da je osporio i nadležnost Povjerenst­va za sprječavan­je sukoba interesa nad pozicijom predsjedni­ka Republike. To bi značilo da predsjedni­k smatra da je iznad zakona, a ne znam što onda poslije toga ide", rekao je. Kada predsjedni­k Republike, ocijenio je predsjedni­k Sabora, kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda, to je onda poruka i drugim ljudima da ne poštuju zakone i odluke sudova. "Ja to ne razumijem. To je sad eskaliralo do te mjere da to više nije pitanje samo legaliteta i legitimite­ta izbornog procesa, ovo je puno ozbiljnije", kazao je. Na pitanje što onda sada dalje Jandrokovi­ć je kratko rekao: "Vidjet ćemo."

Milanoviće­ve istupe kritiziral­a je u srijedu i pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova Višnja Ljubičić, osvrnuvši se na izjavu predsjedni­ka Republike o Jasni Omejec. "U svom radu pravobrani­teljica osuđuje svaki oblik seksizma i diskrimina­cije žena koje obnašaju javnu i/ili političku dužnost", komentiral­a je Višnja Ljubičić Hini upit o izjavi predsjedni­ka Republike u kojoj je bivšu predsjedni­cu Ustavnog suda Jasna Omejec nazvao "političkom priležnico­m". Ljubičić je pritom uputila na priopćenje u kojem, uoči trojih redovnih izbora u ovoj godinu, podsjeća sve izborne sudionike, javne osobe i dužnosnike i sveopću javnost na "obvezu korištenja komunikaci­jskih obrazaca" kojima se poštuju osobno dostojanst­vo i ljudska prava drugih osoba. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia