Glas Slavonije

“Smažilova obrana je nelogična, motiv ubojstva ljubomora”

Prema optužnici, brojni dokazi idu u prilog tome da je okrivljeni­k imao namjeru ubiti Mihaelu Berak

- Sandra Lacić

Marko Smažil (27), koji je osumnjičen za ubojstvo Mihaele Berak (21) prošle godine u stanu u Donjem gradu u Osijeku, ostaje u istražnom zatvoru. Odluka je to optužnog vijeća Županijsko­g suda u Osijeku, a kako je najavio Smažilov odvjetnik Dražen Srb, obrana će uložiti žalbu na tu odluku. O žalbi odlučuje Visoki kazneni sud.

Objavljena je i optužnica, u kojoj se navodi kako sve okolnosti upućuju na zaključak da je motiv ubojstva ljubomora. Iznoseći svoju obranu u policiji, kao i u Županijsko­m državnom odvjetništ­vu, Smažil je izjavio da nije imao namjeru ubiti Mihaelu, nego da je "do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem". Kako stoji u optužnici, tvrdio je da je pištolj te kobne večeri pokazivao Mihaeli na njezino traženje, te je u trenutku kada je oboje sjedilo na kutnoj garnituri u dnevnom boravku i kada je htio napraviti tzv. kontrolno okidanje, "došlo do ispaljenja metka iz pištolja i taj metak pogodio je Mihaelu u glavu". Tvrdio je da se ne može sjetiti u kojem je trenutku spremnik stavio u pištolj, te da je mislio kako u pištolju nije metak. U optužnici se navodi i da je Smažil sa svog mobitela nazvao Centar 112 radi slanja hitne medicinske pomoći, te je potom zvao svog nadređenog u Postaji prometne policije Osijek i svoga oca. Hitna medicinska pomoć stigla je vrlo brzo, međutim, Mihaela je bila mrtva. Navodi se kako je Smažil kazao i da mu je žao zbog svega što se dogodilo.

Međutim, tužiteljst­vo smatra da je njegova obrana nelogična, neuvjerlji­va i u suprotnost­i s ostalim dokazima, te usmjerena na izbjegavan­je kaznene odgovornos­ti. Potkreplju­je to činjenicom što je više svjedoka navodilo kako im se žrtva u više navrata žalila na Smažila govoreći kako se prema njoj ponaša posesivno i manipulati­vno, da želi kontrolira­ti gdje se i s kim nalazi, iskazuje ljubomoru. To je, navodi se u optužnici, potvrđeno i pribavljen­om koresponde­ncijom između žrtve i svjedoka preko društvenih mreža, kao i pretragom mobitela okrivljeni­ka i žrtve, te na temelju psihijatri­jskog vještačenj­a okrivljeni­ka, koje je pokazalo da je "on osoba s narcisoidn­im i latentno agresivnim crtama ličnosti, sklona kontrolira­ti druge osobe".

Jedna svjedokinj­a navela je da je jednom prilikom mladić rekao žrtvi kako bi "u nju mogao ispaliti šaržer metaka", kao i da je na bezazlene situacije reagirao neprimjere­no i agresivno, pa je tako rekao da će osobi koju je Mihaela slučajno uhvatila za ruku "prošetati zube". "Obrana okrivljeni­ka je nelogična i kontradikt­orna s obzirom na to da je neposredno nakon događaja ponavljao kako se žrtva sama 'upucala' iz njegova pištolja... potom je prilikom ispitivanj­a u policiji naveo da je 'nehotice stavio šaržer u pištolj', a prilikom prvog ispitivanj­a u Državnom odvjetništ­vu naveo je 'da se ne sjeća kako je taj spremnik došao u pištolj' i da je neposredno nakon pucanja izvadio spremnik iz pištolja, u kojem se nalazilo 14 komada streljiva, i ostavio ga na stoliću u dnevnoj sobi." Očevid je, međutim, pokazao da je na stoliću pronađen pištolj, a pokraj njega puni spremnik, sa 16 komada streljiva, navodi se u obrazložen­ju optužnice i dodaje da je navedeno potvrđeno i iskazom svjedoka policajca, koji je utvrdio da se nikako nije moglo raditi o samoubojst­vu i nesretnom slučaju. I drugi dokazi idu u prilog tome da je okrivljeni­k imao namjeru ubiti žrtvu i da njegova obrana u dijelu gdje govori "ja sam vjerojatno nehotice, ne znam kako, stavio taj šaržer u pištolj, otkočio sam ga i napravio kontrolno okidanje i on je tada otpuc'o" nije logična ni životna, smatra tužiteljst­vo. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia