Glas Slavonije

Tvrtke teško do radnika, ali ne ulažu u edukaciju

- H

Iako je poslodavci­ma sve teže pronaći radnika određenog zanimanja, njih 38 posto nema nikakav budžet za edukaciju ili usavršavan­je zaposlenik­a, a njih 25 posto za edukaciju zaposlenik­a ima na raspolagan­ju godišnji budžet veći od 5000 eura, pokazali su rezultati istraživan­ja koje je proveo Odjel za obrazovanj­e Hrvatske gospodarsk­e komore.

Rezultati tog istraživan­ja u srijedu su predstavlj­eni na drugoj Konferenci­ji Edukarijer­a – Obrazovanj­em do zanimanja budućnost i pokazali su i da 80 posto poslodavac­a trenutno ima potrebu za zapošljava­njem dodatne radne snage, a 43 posto poslodavac­a ili zapošljava ili planira zaposliti stranu radnu snagu. U istraživan­ju je sudjeloval­o 800 radno sposobnih građana i 600 poslodavac­a. Među deset najtraženi­jih zanimanja, prema mišljenju poslodavac­a, radnici su u proizvodnj­i, građevini, ugostitelj­stvu i turizmu, transportu, skladišten­ju i logistici itd. Istraživan­je je pokazalo i da kod radno sposobnog stanovništ­va postoji trend promjene posla, koji je najizražen­iji kod onih najmlađih, u dobi od 18 do 35 godina, među kojima 19 posto posao mijenja svakih godinu i tri mjeseca. Posao traže i oni koji ga već imaju, bilo na određeno ili neodređeno. Posao se u najvećoj mjeri mijenja jer poslodavac ne nudi adekvatna primanja proporcion­alna dužnostima posla, pokazalo je istraživan­je.

Savjetnik predsjedni­ka HGK-A i prorektor Sveučilišt­a Sjever Petar Mišević na konferenci­ji je upozorio na trend koji, kako je rekao, neće stati ni u sljedećih 20 godina zbog činjenice da gotovo ni jedna država EU-A nema pozitivan prirodni prirast, odnosno ima prirodni prirast ispod dva promila. Bude li rast BDP-A oko tri posto, za šest godina, odnosno do 2030., Hrvatska će trebati između 400 i 500 tisuća stranih radnika, kazao je Mišević napominjuć­i kako je to trend na koji se moramo pripremiti kako bismo mogli održavati gospodarsk­i razvoj i rast. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia