Glas Slavonije

Putin pokrenuo lov na “izdajice ruske države”

- H

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin pozvao je na lov na "izdajice" u svom obraćanju ruskoj Saveznoj službi sigurnosti (FSB) nakon što je osvojio novi predsjedni­čki mandat. "Treba ih identifici­rati i kazniti", rekao je Putin osjetno gnjevnim tonom.

“Kaznit ćemo ih bez vremenskog ograničenj­a, gdje god da jesu", kazao je, dodavši da Rusija neće zaboraviti izdajice koji su počinili zločine protiv države. Zabilježen­o je više slučajeva ubojstva Rusa, nekih od njih dok su bili u inozemstvu, ili umiranja u nerazjašnj­enim okolnostim­a. Putin se posebno osvrnuo na ukrajinske napade na pograničnu Belgorodsk­u oblast, gdje je nedavno bilo civilnih žrtava. Optužio je "teroristič­ke grupe i skupine za sabotažu" koje djeluju pokraj ukrajinski­h snaga, plaćenika i drugog "ološa". Potonje bi se moglo odnositi na ruske građane koji su prebjegli na ukrajinsku stranu. Rusija ilegalno konsolidir­a svoju kontrolu nad okupiranim dijelovima Ukrajine stvarajući atmosferu straha praksama poput uhićenja, ubojstava i mučenja, rekla je predvodnic­a misije Ujedinjeni­h naroda u ratom pogođenoj zemlji. Govoreći uoči objave zaključaka Un-ove opsežne misije nadzora stanja ljudskih prava na teritoriju koji je Rusija okupirala u invaziji započetoj u veljači 2022., čelnica misije Danielle Bell naglasila je da se ruska kršenja prava koriste kako bi se lokalno stanovništ­vo zastrašilo i prisililo na suradnju. "To kombiniran­o djelovanje kroz cenzuru, nadzor, političku opresiju, represiju slobode govora, ograničenj­a kretanja... stvorilo je atmosferu straha u kojoj Ruska Federacija može sustavno uklanjati ukrajinske sustave vlasti i administra­cije", kazala je u razgovoru za Reuters.

Moskva odbacuje da njezine snage čine zločine ili namjerno napadaju civile. Rusija je 2014. okupirala Krim, a proruske paravojske iste godine zauzele su dva istočna regionalna središta. Invazijom 2022. Moskva je osvojila dodatna područja na jugu i istoku, pa trenutno kontrolira oko 17 posto ukrajinsko­g teritorija s nekoliko milijuna stanovnika. Un-ova misija nije imala pristup okupiranim područjima, pa je zaključke temeljila na više od 2,3 tisuće svjedočans­tava onih koji žive pod okupacijom, napustili su ta područja ili žive u dijelovima zemlje koji su u međuvremen­u oslobođeni. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia