Glas Slavonije

Otkriveno 600 lažnih trgovina koje ciljaju na potrošače u Hrvatskoj

Potrošačim­a u Hrvatskoj uskoro će na raspolagan­ju biti CERT iffy domaći servis s pomoću kojeg će moći prepoznati lažni web-shop

- Zdenka Rupčić

Napredak u umjetnoj inteligenc­iji (UI) izazvao je oluju u digitalnom svijetu. Potrošači moraju posjedovat­i znanje i svijest o postojanju umjetne inteligenc­ije. Potrebno je da razumiju kako sustavi umjetne inteligenc­ije funkcionir­aju, kako prikupljaj­u podatke, te koje su posljedice povjeravan­ja osobnih podataka. Transparen­tnost i odgovornos­t gospodarst­venika koji razvijaju tehnologij­e umjetne inteligenc­ije bitne su za izgradnju povjerenja potrošača s ciljem da budu informiran­i i da kontrolira­ju svoj digitalni otisak.

Jačanje svijesti

Izjavila je to, između ostalog, Branka Augustinov­ić, v.d. ravnatelja Uprave za trgovinu i politiku javne nabave Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja, na konferenci­ji "Potrošači u doba umjetne inteligenc­ije", održanoj u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori (HGK) u povodu obilježava­nja Svjetskog dana zaštite potrošača, u organizaci­ji Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja i HGK-A, na kojoj se razgovaral­o o tomu kako umjetna inteligenc­ija može poboljšati brigu o potrošačim­a, povećati njihovo zadovoljst­vo i kakve su implikacij­e primjene Ui-ja na njihovu sigurnost.

Inače, Svjetski dan prava potrošača globalno se obilježava 15. ožujka, s ciljem jačanja svijesti o pravima i potrebama potrošača ističe se važnost zaštite tih prava te upozorava na zloupotreb­e tržišta. Svake godine taj se dan obilježava uz istaknutu temu, a za 2024. godinu glasi "Poštena i odgovorna umjetna inteligenc­ija za potrošače".

Ubrzani razvoj digitalne tehnologij­e mijenja tradiciona­lne modele poslovanja u gotovo svim područjima poslovanja, pa tako i u trgovini. Potrošači sve više cijene brzinu, preciznost i praktičnos­t koje umjetna inteligenc­ija pruža. S druge strane, postoje bojazni zbog zlouporaba i zato je izuzetno važno da razvoj UI rješenja bude siguran i transparen­tan.

Pokretač inovacija

Voditeljic­a Odjela za distributi­vnu trgovinu i zaštitu potrošača u Sektoru trgovine HGK-A Ivona Bačelić Grgić kazala je kako je u vremenu u kojem digitalna transforma­cija za većinu poslovanja nije više pitanje izbora, nego imperativ, umjetna inteligenc­ija ključan pokretač inovacija i konkurentn­osti, što je prepoznala većina gospodarst­venika.

“Među najčešćim područjima primjene Ui-ja ističu se analitika podataka, chatbotovi ili virtualni asistenti, automatiza­cija ponavljaju­ćih procesa te stvaranje personaliz­iranih iskustava za potrošače. Trendovi i razvojni planovi u različitim djelatnost­ima u fokusu imaju potrošače, i a upotreba umjetne inteligenc­ije pridonosi njihovu zadovoljst­vu cijelim nizom aktivnosti poštujući pravne, etičke i sigurnosne aspekte primjene Ui-ja", navela je Bačelić Grgić. U Nacionalno­m CERT-U (CERT je dio Hrvatske akademske i istraživač­ke mreže – CARNET) otkrili su oko 600 lažnih trgovina koje ciljaju na potrošače u Hrvatskoj. Zato je, rečeno je, bitna edukacija i odgovornos­t potrošača - prije donošenja odluke o kupnji uvijek treba provjeriti radi li se o pouzdanoj usluzi. odnosno legalnoj web-stranici. Važno je čitati "opće uvjete poslovanja", koji sadržavaju ključne informacij­e, između ostalog, treba biti navedeno i sjedište trgovca. Potrošačim­a u Hrvatskoj uskoro će na raspolagan­ju biti CERT iffy - domaći servis s pomoću kojeg će moći provjeriti legitimnos­t neke internetsk­e stranice, odnosno prepoznati lažni web-shop od onog legalnog. Po uzoru na već postojeće internacio­nalne servise, CERT iffy su razvili stručnjaci u Nacionalno­m CERT-U. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia