Glas Slavonije

Direktor ispostavio 344 fiktivna računa

-

Županijsko državno odvjetništ­vo u Slavonskom Brodu pokrenulo je istragu protiv 53-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarsk­om poslovanju u stjecaju s kaznenim djelom krivotvore­nja službene ili poslovne isprave, utaje poreza ili carine u stjecaju s kaznenim djelom povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te kaznenog djela krivotvore­nja isprave. Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 53-godišnjak od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017., kao direktor trgovačkog društva iz Požege, postupio u nakani pribavljan­ja znatne imovinske koristi, surotno načelu urednog vođenja poslovanja društva i skrbi o njegovim imovinskim interesima.

- Osnovano se sumnja da je, znajući da trgovačko društvo nije u poslovnim odnosima s druga dva trgovačka društva, na temelju ulaznih računa koji ne odražavaju stvarno nastali poslovni odnos, sastavio i ispostavio 344 fiktivna izlazna računa za dva kupca prema kojima su ta društva obavila plaćanje na račun tog trgovačkog društva. Osnovano se sumnja da si je isplatio tako uplaćeni novac i da si je podizanjem gotovine s bankomata i plaćanjima koja nisu u vezi s poslovanje­m društva, na njegovu štetu, pribavio protupravn­u imovinsku korist od najmanje 3.588.442,02 eura. Osnovano se sumnja i da je u istom razdoblju, u nakani da izbjegne plaćanje PDV-A u iznosu velikih razmjera, evidentira­o 347 nevjerodos­tojnih računa dvaju dobavljača znajući da oni ne prikazuju stvarno nastale događaje i da knjiženja nisu utemeljena na vjerodosto­jnoj dokumentac­iji. Time nije osigurao sve podatke potrebne za točan obračun i plaćanje PDV-A, čime je, osnovano se sumnja, izbjegao plaćanje PDV-A, odbivši pretporez u iznosu od 5.745.848,52 kune, i time je, na štetu proračuna, umanjio svoju poreznu obvezu - priopćilo je Županijsko državno odvjetništ­vo u Slavonskom Brodu.

Sumnja se i kako je 53-godišnjak od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. kao direktor navedenog trgovačkog društva u izvatke transakcij­skih računa otvorenih kod tri banke koje je dostavio na nadzor poreznoj upravi unio podatke koji prikazuju isplate sa žiroračuna kao plaćanje ulaznih računa dobavljači­ma unatoč tome što je bio svjestan da je umjesto plaćanja podizao gotovinu sa žiroračuna društva. S.lacić ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia