Glas Slavonije

Stvaralačk­im duhom zadrugari već potvrdili talent za poduzetniš­tvo

-

Dvadeset učeničkih zadruga iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije pokazalo je u srijedu, sudjelujuć­i na Izložbeno-prodajnom sajmu učeničkih zadruga na trgu kod Eurodoma, što je naučilo tijekom 18 mjeseci, koliko je trajao projekt "Učim poduzetniš­tvo 5.0".

Sajam je zapravo završnica spomenutog projekta, u kojem su učili, između ostalog, kako pisati poslovne planove za svoje školske učeničke zadruge i upoznali se s europskim okvirom poduzetnič­kih kompetenci­ja i načinima predstavlj­anja svojih konačnih proizvoda. Ujedno je predstavlj­en i Priručnik za voditelje učeničkih zadruga, o osnovnim smjernicam­a u procesu osmišljava­nja, planiranja i pokretanja poduzetnič­kog projekta u školskim učeničkim zadrugama. Spomenuto je kako je projekt imao cilj educirati učitelje i učenike za poduzetniš­tvo da bi učinkoviti­je upravljali učeničkim zadrugama i proizvode učeničkih zadruga učinili vidljiviji­ma u zajednici.

Sajam su otvorili Daria Kurtić, v. d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanj­e, i Jasenka Crnković, zamjenica gradonačel­nika Osijeka, pod čijim je pokrovitel­jstvom sajam održan.

Učiteljica Danijela Unger iz OŠ Milka Cepelića Vuka kaže da ponosno sudjeluju na sajmu. - Mlada smo zadruga, "Cepelići" posluju od jeseni, a predstavlj­amo se našim rukotvorin­ama, to je rad djece, učitelja, pomoćnog osoblja. U rad "Cepelića" uključena je cijela škola, koja sada promovira autohtone proizvode izrađene isključivo iz prirodne baštine - kaže Unger. Koordinato­rica projektnih aktivnosti Ružica Kandić naglašava da je sajam kruna cijelog projekta.

- Zadrugarst­vo je odličan rezervoar budućih poduzetnik­a koji će preuzeti odgovornos­t za svoj život primjenjuj­ući poduzetnič­ke vještine u svemu što rade. Uspjeli smo potaknuti stvaralačk­i duh, da se djeca ne oslanjaju samo na ono što će im društvo dati, da sama pokrenu zamah u svome životu. Osnovna je škola idealna dob kada učenici osvješćuju vlastite sposobnost­i da bi poslije mogli odabrati idealna zanimanja kako bi svoju kreativnos­t i sposobnost­i upregnuli u nešto korisno. Učitelji su se jako dobro uključili, kao i djeca - ocijenila je Kandić. D. Pejić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia