Glas Slavonije

Ne propušta treninge i utrke, ni kazališne predstave, voli pjevati, plesati i dotjerati se...

-

kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Naime, u tom slučaju stanice nemaju 46 kromosoma, nego 47, jer se pojavljuje jedan prekobrojn­i, kromosom broj 21. Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, Downov sindrom često se naziva i trisomija 21. Zbog toga se, uostalom, Svjetski dan Downova sindroma obilježava 21. ožujka. Katarinin tata Božidar, predsjedni­k Udruge za Down sindrom, u svojoj kući, kako se to kaže, oduvijek blažen među ženama, dao mi je tada svoj telefonski broj i evo me, uoči Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, u njihovu udobnom višnjevačk­om domu, gdje Katarina živi s mamom i tatom te dva psa, od kojih je veći maza, a manji povremeno pokazuje prgavu narav prema došljacima poput mene. Katarinine dvije sestre, Marija i Monika, više ne žive ondje, završile su fakultet, udale se i imaju po dvoje djece, što Katu čini četverostr­ukom tetom.

No, iako je Katarini punih 19 godina, njezin mi tata kaže: "Po godinama je djevojka, zapravo mlada žena, no naša će Katarina uvijek ostati dijete. Na posljednoj nam je procjeni rečeno da je ona intelektua­lno na razini djeteta od sedam godina. Rođena je kao osoba s izazovima u razvoju, i za nju i za nas kao roditelje, pa i za cijelu obitelj, ali u naše je živote unijela beskrajno puno ljubavi i radosti iako je znalo i zna biti teško. Dali smo i dajemo sve od sebe da ona ima ispunjen život", kaže Božidar Jukić.

“Od njezina šestog mjeseca redovito smo vodili Katarinu u Zagreb na kontrole, radila sam s njom svaki dan tri puta fizikalne vježbe koje su mi ondje pokazivali, da bi se s dvije godine osovila na noge, da bi bila samostalna u kretanju.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia