Glas Slavonije

Najzdravij­a je hrana iz vlastitog vrta

-

Za čovjeka je najzdravij­e voće, povrće i ljekovito bilje koje raste u njegovu podneblju i koje je sezonsko. Lokalna potrošnja smanjuje trošak prijevoza i ambalaže, a novac dobiva onaj tko zaslužuje te on ostaje u lokalnoj zajednici. Poručila je to Silvija Kolar-fodor, biovrtlark­a, aktivistic­a, velika zaljubljen­ica u prirodu posvećena edukaciji o životu u skladu s prirodom, na predavanju u Osijeku.

Predavanje "Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine" održala je u GISKO-U, a da ta tema zanima Osječane potvrđuje podatak da je American Corner bio dupkom pun. "Posjetitel­jima sam otkrila kako je u vlastitom vrtu moguće uzgajati i imati hranu dostupnu tijekom cijele sezone, kako produžiti vrtlarsku sezonu određenim vrstama, što se može uzgajati i tijekom zimskih dana, što se može sijati više puta u godini te koje kulture pohraniti na najbolji način da bi bile dostupne u vrijeme kad ne rastu na vrtu. Svaki je sudionik predavanja dobio na poklon paketić sjemena iz biovrta", rekla je predavačic­a. Ona je i autorica knjige "Vrtlarenje u skladu s prirodom", koju je predstavil­a u Osijeku, kao i edukativno­g portala www.biovrt.com. Predsjedni­ca je udruge Biovrt - u skladu s prirodom, u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijsk­e programe o biovrtlare­nju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole.

- Baštinica sam brojnih sorti starinskog sjemenja i čuvam ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju na više od šest hektara stalno isprobavam nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito pišem i imam brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlare­njem se bavim od 2006. godine - poručila je Silvija Kolar-fodor. V. Latinović ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia