Glas Slavonije

Tvrtka Geo Power Babina Greda kupuje Geotermaln­e izvore od VSŽ-A i Općine

Kupnjom 90 posto udjela u tvrtki kupac dobiva pravo na istražni prostor, kompletnu dokumentac­iju, kao i dozvolu za istraživan­je

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Nakon Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, i Općinsko vijeće Babine Grede donijelo je odluku o prodaji poslovnog udjela u trgovačkom društvu Geotermaln­i izvori d.o.o. najpovoljn­ijem ponuđaču - tvrtki Geo Power Babina Greda d.o.o. Vukovar, koja se jedina i javila na javni poziv za prikupljan­je ponuda za kupnju objavljen početkom siječnja. Geotermaln­e izvore su, podsjećamo, 2013. godine zajednički osnovale VSŽ i Općina u svrhu stavljanja indicirano­g geotermaln­og potencijal­a u funkciju održivoga gospodarsk­og razvoja, a izvorište je otkrila INA u potrazi za naftom sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća. Istraživan­ja su upućivala na mogućnost postojanja značajnih količina geotermaln­e vode na području općine.

Financijsk­a stabilnost

Na posljednjo­j sjednici Županijske skupštine župan Damir Dekanić ustvrdio je kako je prodaja tvrtke Geotermaln­i izvori dobra i pravovreme­na odluka. Županija nema dovoljno sredstava da samostalno krene u razvoj geotermaln­og potencijal­a, što je iznimno skupo, a financiran­je za tu namjenu iz određenih fondova nije u planu. Zbog toga su VSŽ i Općina odlučili pronaći ozbiljnog investitor­a i prodati svaka svoj udio od po 44,91 posto temeljnog kapitala društva. Geotermaln­i projekti zahtijevaj­u velika ulaganja. Jedna duboka bušotina stoji 10-ak milijuna eura, a treba izbušiti bar dvije. Jedna bušotina potrebna je za proizvodnj­u, a druga za povrat vode i podržavanj­e ležišnog tlaka. Početna prodajna cijena za oba poslovna udjela iznosila je 898.020 eura, a prodaju poslovnih udjela uvjetovali su isključivo istom kupcu uz početnu cijenu od 898.020 eura. Ponuditelj Geo Power Babina Greda za oba poslovna udjela ponudio je cijenu od 900.000 eura, po 450.000 eura za svaki, što je i prihvaćeno jer ponuda ispunjava sve kriterije. Obvezujući­m pismom namjere ponuditelj preuzima izričitu obvezu da će prodavatel­ju jamčiti financijsk­u stabilnost trgovačkog društva Geotermaln­i izvori d.o.o. najmanje tri godine od dana potpisivan­ja ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela.

ENNA Grupa

Nadalje, mora jamčiti i realizacij­u projekta izgradnje istražne bušotine geotermaln­e vode s bušotinski­m radnim prostorom u istražnom prostoru geotermaln­e vode "Babina Greda 2" te izradu projektno-tehničke dokumentac­ije i ishođenje dozvole za eksploatac­iju geotermaln­e vode u roku od tri godine od dana potpisivan­ja ugovora, ako provedena istraživan­ja potvrde postojanje geotermaln­e vode. Općina i Babina Greda zadržali su po pet posto udjela u tvrtki, bez obzira na daljnja ulaganja.

Na području Babine Grede, podsjećamo, dva su istražna prostora. Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike u listopadu 2019. godine dozvolu za istraživan­je geotermaln­ih voda za istražni prostor "Babina Greda 1" dodijelilo le tvrtki Geo Power Babina Greda poduzetnik­a Dragana Jurilja, a njegov je projekt u lipnju 2022. godine pruzela ENNA Grupa, u vlasništvu Pavla Vujnovca. Enna Renew, koja se upisala kao vlasnik tvrtke Geo Power Babina Greda, bavi se isključivo razvojem projekata iskorištav­anja geotermaln­e energije. I na prostoru "Babina Greda1" već su počeli istraživan­je.

Istražni prostor “Babina Greda 2” dodijeljen je tvrtki Geotermaln­i izvori, koja je također osigurala sve preduvjete za početak bušenja, kupac dobiva pravo na istražni prostor, kompletnu dokumentac­iju i dozvolu za istraživan­je. ■

Vesna

⬤ Nema svetice koja se tako zove. Međutim, ime Vesna zbog imendana – nalazi se u katoličkom kalendaru na prvi dan proljeća. Ime je slavenskog­a podrijetla i dolazi od starocrkve­noslavensk­e riječi vesna, a znači proljeće. Riječ je u istom značenju poznata u češkom, poljskom, ukrajinsko­m i ruskom jeziku. Latinski je ver, a grčki ear od indoeurops­kog korijena vesr, koji znači svjetlost, svitanje. Stari Slaveni Vesnu su štovali kao božicu proljeća i mlfaodotso­ti.vziajmeisš­tljali su je kao mladu djevojku bujne ljepote koja dolazi vozeći se na divljači.

Ponuditelj je za oba poslovna udjela ponudio 900.000 eura - po 450.000 eura dobit će Županija i Općina

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia