Glas Slavonije

Vodovod s “Horvatom” želi osigurati buduće KV radnike

Riječ je o vodoinstal­aterima i plinoinsta­laterima, tvrtka će osigurati praksu

-

Đakovački vodovod uputio je Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata pismo namjere kojim skreće pozornost na važnost zanimanja vodoinstal­ater i plinoinsta­later, a koja su nužna za njegova područja rada.

e-naukovanje

- Danas-sutra doći će do odlazaka postojećih radnika tih zanimanja u mirovinu i dr. i želimo se na vrijeme osigurati potrebnim kvalifikac­ijama - kaže direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš i dodaje kako je u drugom koraku, nakon slanja pisma namjere, "horvatovci­ma" to trgovačko društvo spremno i za provedbu praktične nastave učenika koji se obrazuju za ta zanimanja.

Ravnatelj SSŠ Mirko Ćurić kaže kako je na pismo namjere odgovoreno. Osim neupitne zainteresi­ranosti i spremnosti škole da stane iza te inicijativ­e, kaže da je osnovno da Vodovod napravi licencu za prijam takvih učenika na praksu, odnosno od Hrvatske obrtničke komore (HOK-A) mora dobiti ovlasti za prijam učenika u radionice, a što zahtijeva određene uvjete za provedbu praktičnog dijela nastave za ta dva zanimanja. Tu je i pitanje mentora, majstora.

- Imaju oni te profile, poput inženjera i dr. To je dio koji nije na školi nego na HOK-U, koji izdaje licence za prijam učenika na naukovanje - kaže Ćurić i dodaje kako je SSŠ otvorena za takav oblik suradnje s nekim poslodavce­m u čijim se pogonima učenici kroz praksu mogu obrazovati.

No, najnoviji plan za program zanimanja pri "Horvatu" već je predan, i to u veljači, pa se o realizacij­i pisma namjere Vodovoda može, kaže Ćurić, nagodinu. Upis za iduću školsku godinu, dodaje, planira se do siječnja, veljače.

- Ne vidim da će biti neke zapreke u tome da Vodovod prima buduće vodoinstal­atere i plinoinsta­latere na praksu – imaju radna mjesta, svoje majstore, firma su s ozbiljnim referencam­a. Kada ishode licencu, Ministarst­vo gospodarst­va otvorit će im u aplikaciji, koja ima slobodna mjesta za naukovanje, broj učenika koji mogu primiti na naukovanje i potom na sljedećem upisu mi upisujemo učenike za ta zanimanja sukladno toj odluci. Ove godine vodoinstal­atere nismo upisivali jer u Đakovu u ovom trenu nema dovoljno mjesta za njihovo naukovanje, dok za plinoinsta­latere u ovom trenutku imamo učenike. Ne možeš planirati upis ako u aplikaciji e-naukovanje nemaš određen broj, propisano je to od strane HOK-A i Ministarst­va gospodarst­va, kao i našeg ministarst­va kaže Ćurić.

Deficitarn­a

SSŠ inače ima zanimanje vodoinstal­ater u svom "portfelju", ali trenutačno nema mjesta za praksu za učenike koji bi se obrazovali za to zanimanje.

Na kraju ove školske godine iz klupa SSŠ izići će šest plinoinsta­latera.

Neke tvrtke, kao Vodovod, šalju pisma namjere, a neke škola obilazi sama. - Primjerice, Tehno-elektro ima 30 naših učenika na praksi - kaže Ćurić.

Dok su vodoinstal­ater i plinoinsta­later donekle deficitarn­a zanimanja, kronično su deficitarn­a zanimanja, ocjenjuje, mesar i pekar. ■

ukratko

za praksu

POTREBNO ISHODITI LICENCU

 ?? ??
 ?? ?? Upisi prema pismu namjere mogu se planirati u 2025. godini
Upisi prema pismu namjere mogu se planirati u 2025. godini
 ?? ?? trenutačno nema mjesta za praksu za vodoinstal­atere
trenutačno nema mjesta za praksu za vodoinstal­atere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia