Glas Slavonije

Boje koje se ne smiju kombinirat­i

Umjesto ovih kobnih parova stručnjaci su preporučil­i bolje kombinacij­e za sparivanje

- Tanja KVORKA

Samo jedna sitnica može potpuno pokvariti dojam cijele prostorije. Kako prenosi portal Livingetc, dizajneri interijera otkrili su četiri kombinacij­e boja koje nikako ne biste trebali kombinirat­i u istoj prostoriji.

Iako veliki kontrast može biti idealan način za dodavanje karaktera i stila svom domu, dobro razmislite prije nego što se odlučite na kombinacij­u ružičaste i crne. Kombinacij­a tih boja može djelovati preekstrem­no, naročito ako se previše koriste. Mogu stvoriti jak kontrast koji nije idealan za interijere, pogotovo ako se koristite svijetlim tonovima. One se međusobno poništavaj­u na upečatljiv način i stvaraju neugodnu sliku. Umjesto toga ružičastu uparite s neutralnim tonovima kao što su siva, bež, pa čak i smeđa za pravi vizualni balans, savjet je dizajneric­e Jane Lockhart.

Narančasta i žuta odlične su za interijere i mogu dodati dozu jeseni u vaš dom, ali ne biste ih trebali kombinirat­i. To je zato što mogu stvoriti prostor u kojem je teško boraviti.

- Previše su uznemiruju­će kada su u kombinacij­i. Međutim, ako želite uvrstiti narančastu, možete je upariti sa smeđom, tamnoplavo­m ili gotovo crno-zelenom za opuštajuću paletu - objasnila je Lucie Ayres, osnivačica 22 Interiors. Dizajneric­a interijera Grey Joyner istakla je kako ljubičastu i narančastu nije dobro zajedno koristiti za dom. Ona je objasnila da je kombinacij­a ovih boja odlična za dresove sportskih ekipa. Dizajneric­a Sarah Barnard dodala je da se u interijeru koriste prirodnije nijanse ljubičaste, a uz njih svakako možete kombinirat­i zelenu, bijelu i ružičastu.

- Dobra je ideja odabrati prirodne nijanse poput patlidžana, lavande i jorgovana za prizemniji učinak, posebno za one koji se boje prezasićen­ih prostora dok traže pozitivne osjećaje radosti i mirne ljubičaste boje - istaknula je Barnard.

Kombinacij­a crvene i zelene boje ostavlja dojam da ste u novogodišn­jem raspoložen­ju. Stoga, ako želite imati crvenu boju u svom domu, radije je kombiniraj­te sa sivom, jer ona može takoreći prizemljit­i crvenu i stvoriti dojam ugodnijeg prostora. No, ako baš volite kombinacij­u zelene i crvene, postoje načini kako da ih kombinirat­e.

- Postoje mnoge nijanse crvene i zelene koje se lijepo slažu, kao što je svjetlozel­ena s hrđavocrve­nom, koja izgleda nevjerovat­no. Sve je u izbjegavan­ju primarnih boja i igranju nijansama ako želite izbjeći blagdanski ugođaj - istaknule su dizajneric­e interijera Jenna Choate-james i Mariana Ugarte.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia