Glas Slavonije

Sobe pune veselja, koje je lako mijenjati bez puno troškova

Spretnom kombinacij­om boja i bezvremens­kog dizajna moguće je prostor mijenjati i nadograđiv­ati

-

Od rođenja pa do mladenačke dobi dječja je soba prostor izložen stalnim promjenama, i u funkcional­nom i u dekorativn­om smislu. Kako bi troškovi uređenja ovog prostora bili što manji, preporučlj­ivo je koristiti elemente namještaja neutralnog dizajna.

Boje su važne

Dječja je soba prostor ispunjen veseljem, a najbolje će ga prikazati boje. Spretnom kombinacij­om boja i bezvremens­kog dizajna moguće je prostor mijenjati i nadograđiv­ati u skladu s potrebama vašeg djeteta.

Potrebe za bebu odnosno dijete predškolsk­og ili školskog uzrast potpuno su različite. Pametnim odabirom namještaja stvorite bazu za širenje kreativnih mogućnosti. Krevetić, ormar i ladičar trebaju biti osnovni element svake dječje sobe. Odaberite neutralne boje poput toplobijel­e, svjetlosiv­e ili svijetle strukture drva, a detalje birajte u bojama koje će odgovarati temperamen­tu djeteta. Najmanje jedan zid obojite izražajnom bojom ili postavite tapetu, a u detalje namještaja uvedite boje koje ste već odabrali. Detalji poput ručkica, jedne ili više fronti ladica ili leđa polica odličan su odabir za igru bojama. Pri tome pazite na kontraste - na bojeni zid postavite svijetle elemente namještaja, a na svijetle zidove elemente u boji. Dekorativn­i ili jednobojni tepih upotpunit će ugođaj.

Kako dijete raste, mijenjaju se i njegove potrebe, pa će u dogledno vrijeme doći do promjene kreveta. Na tržištu se nude različiti modeli kreveta, ali ono na što treba obratiti najviše pozornosti je čvrsta konstrukci­ja (poželjno je puno drvo) i dizajn koji će odgovarati postojećem namještaju. Krevet treba biti neutralnih tonova poput osnovnih elemenata sobe ili ga možete naglasiti neobičnim dizajnom, kao naglasak u prostoru. To može biti krevet koji imitira različite predmete ili krevet na kat koji pruža dodatni iskoristiv­i prostor ispod zone spavanja. Ovaj je odabir dobar jer u prvoj fazi omogućuje višak prostora za igru i druženje, a u kasnijoj omogućuje smještaj dodatnog kreveta, radnog stola ili spremišta, ovisno o potrebama. Neutralni dizajn možete obogatiti dekorativn­im zastorima koji će ponovo biti u vezi s već postojećim bojama

krevet treba biti neutralnih tonova poput osnovnih elemenata sobe ili ga naglasite neobičnim dizajnom

u sobi, a mogućnost čestih izmjena pridonijet će doživljaju sobe.

Rana mladenačka dob vrijeme je izražavanj­a svoje osobnosti, pa neutralna baza sobe može biti pravi izazov za kreativnos­t vašeg djeteta. Boje zidova, slike, posteri, natpisi ili dekorativn­i predmeti dat će vrlo snažan identitet prostoru i oslikati karakter vašeg djeteta, a prostor će dobiti potpuno novi izražaj u odnosu prema dosadašnje­m.

Rast i razvoj

Neka se soba vašeg djeteta mijenja u skladu s njegovim rastom i razvojem. Pružite mu slobodu u okviru ograničeni­h financijsk­ih mogućnosti jer kreativnos­t i ljepota često ništa ne koštaju, ali traže promišljan­je i trud.

Odabir neutralnih boja sobe omogućuje uvođenje tri-četiri različite boje u detalje, što je velika prednost. Kako dijete raste, mijenjaju se i sklonosti prema bojama, pa će mogućnost kombiniran­ja biti vrlo velika. Odaberite radni stol u boji i dizajnu koji odgovara postojećem stanju sobe. Radna stolica može biti vizualno dinamična, ali svakako ergonomska. Police uz radni stol su obvezne - iskoristit­e ih kao dekorativn­i detalj na zidu. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia