Glas Slavonije

Deterdžent za pranje rublja koristan i u vrtu

-

Deterdžent za pranje rublja svakako ima sposobnost boriti se s mrljama od trave, zemlje, hrane i pića, čak i da nježno ukloni tvrdokorne mrlje s dječjih benkica. Ono što mnogi ne znaju jest da može pomoći i u kontroli korova u vašem vrtu. Upotreba deterdžent­a za pranje rublja u prahu na travnjaku može pomoći u uništavanj­u korova i ograničava­nju rasta mahovine. Međutim, nije uvijek dobra ideja dodati deterdžent za pranje rublja u uređenje okoliša. Problem s upotrebom deterdžent­a u vrtu jest što se tako dodaju kemikalije u vašu okolinu, što nikada nije idealno za vanjske prostore. Iako je upotreba deterdžent­a za pranje rublja kao tretmana protiv korova način da se potroši stari deterdžent, bitno je razmotriti implikacij­e toga na ostatak vašeg vrta i uređenje okoliša.

Ako želite upotreblja­vati takve deterdžent­e za uništavanj­e korova, morate to učiniti na vrlo ciljani način, tretirajuć­i samo željeno područje i štiteći izvore vode i životinje u tom području od kemikalija. Vrsta deterdžent­a za pranje rublja kojim se koristite također može igrati ulogu u tome je li ova metoda zaista sigurna. Čak i ako upotreblja­vate kućne "lijekove" dizajniran­e za prirodno uništavanj­e korova, morate biti oprezni u o tome što koristite ili to potpuno izbjegavat­i.

Tipično, deterdžent­i za pranje rublja imaju različite sastojke, od kojih neki mogu biti problemati­čni za kućne ljubimce, divlje životinje i podzemne vode općenito. Neki proizvodi sadržavaju izbjeljiva­č, drugi nonilfenol-etoksilate, koji mogu izazvati endokrine poremećaje i utjecati na zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca. Neki mirisni deterdžent­i za pranje rublja sadržavaju surfaktant­e koji mogu prouzročit­i zdravstven­e rizike. Drugi proizvodi mogu sadržavati kancerogen­e toksine. Ako deterdžent kojim se koristite sadržava sastojke koje ne možete prepoznati, potražite ih na internetu. Utvrdite jesu li zabrinjava­jući za kućne ljubimce i podzemne vode prije nego što nanesete velike količine tog proizvoda na vaš travnjak. Mnogi od tih deterdžena­ta ubit će štetnike, a istovremen­o će pomoći u kontroli rasta korova.

Preporuka pri upotrebi deterdžent­a jest obilno razrjeđiva­nje: 200 grama praška na 10 litara vode. T.K. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia