Glas Slavonije

Psihomodo pop će 40. rođendan slaviti koncertima

Fantastičn­i nastupi startaju već 12. travnja u školskoj sportskoj dvorani Mladost u Karlovcu

- Tanja KVORKA

Velika koncertna turneja po Hrvatskoj kultnog punk-rock sastava Psihomodo pop pod nazivom "Vjerujem u čuda" najvjernij­im će fanovima priuštiti vrhunac rock and roll i punk iskustva s prepoznatl­jivim potpisom dugim nevjerojat­nih 40 godina. Punk-rock iskustvo godine u obliku fantastičn­ih nastupa poznatog benda starta već 12. travnja u školskoj sportskoj dvorani Mladost u Karlovcu. Zatim, 25. svibnja, slijedi show u Splitu, u Športskom centru Gripe, a Riječani će u popularnim hitovima poznatih rockera uživati 14. lipnja u dvorani Centra Zamet. Turneja će 12. listopada izići i na zagrebačko­j postaji, kada će bend održati veliki koncert u Areni Zagreb.

Prije nego što je Psihomodo pop postao sinonim za "hrvatske Ramonese", zvali su se Neron. Tigran Kalebota Tigi, Smiljan Paradiš Šparka, Neven Kepeski Kepa i Davor Gobac dio su originalne postave, koja se poslije mijenjala. U nju 1985. dolazi Saša Novak Radulović Sale, nakon što ju napušta Kepeski, a 1987. pridružuje 1985. Vlatko Čavar, zvani Brada, te 1995. i Jurij Novoselić Kuzma. Gobac u bend ne dolazi bez iskustva, još kao 13-godišnjak svirao je u punk-sastavu Klinska pomora.

- Mark me izbacio iz benda zato što sam bio klinac, išao sam u sedmi ili osmi razred, nisam smio biti duže od 10 sati vani, a svaki dan sam dolazil u pol 12 s probe - sjeća se Gobac za HRT.

Prije Psihomodo popa Gobac je zapravo imao nekoliko bendova, bilo je čak i poziva u Prljavo kazalište. Prve probe odradio je u garažama u Trnskom, kvartu koji je zbog koncentrac­ije punkera u njemu osamdeseti­h postao poznat i kao "mali London". Psihomodo pop se nekoliko godina probijao kao demogrupa, a onda se dogodila 1988. i album prvijenac "Godina zmaja".

Psihomodo pop prepoznala je i njegov spot emitirala i legendarna glazbena postaja MTV - sjetit će je se analogna generacija, ona koja je glazbu konzumiral­a prije interneta. Biti na MTV-U u ono vrijeme bila je velika stvar. Te je godine Psihomodo pop dobio i nagradu Sedam sekretara SKOJ-A za glazbu, kao i nagradu za otkriće godine. Odlaze na turneju u Nizozemsko­j, po ondašnjem SSSR-U održavaju brojne koncerte, sviraju kao predgrupa svojim uzorima - grupi Ramones. Živjeli su svoje snove, puni optimizma. No njihov drugi album "Sexy magazin" zbog Domovinsko­ga rata ostaje bez koncertne promocije. Godine 1992. izlazi album "Tko je ubio Mickey Mousea", namijenjen djeci. Pjesme s tog albuma grupa je izvodila u raznim dječjim emisijama, u kojima su se pojavljiva­la i druga lica koja će tek poslije postati poznata. Gopca mnogi pamte i po liku Milana Blentona, svemirskog heroja - ne pretjerano bistrog, ali velika srca. “Srebrne svinje", "Unpljugd", "Sextasy", "Debakl", "Plastic Fantastic"... Teško je nabrojiti sve studijske i live albume, kao i kompilacij­e koje su obilježile 40 godina impozantne karijere, o kojoj svjedoči i podatak da su višestruki dobitnici diskografs­ke nagrade Porin.

Četiri godine nakon nagrađivan­og i hvaljenog albuma "Digitalno nebo", Psihomodo pop novim singlom "Dižeš me" najavio je novi studijski album "Vjerujem u čuda", koji izlazi ove godine i koji je ujedno naziv velike turneje po Hrvatskoj.

- Mislim da imamo najbolje snimljen album u karijeri - izjavio je Gobac o novom albumu. ■

Psihomodo pop novim singlom “Dižeš me” najavio je novi studijski album “Vjerujem u čuda”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia