Glas Slavonije

Predsjedni utjecati na

IZDVOJENO MIŠLJENJ “Tumačenje po kojem se Milanović

- Hina/d.pavlović

Troje ustavnih sudaca koji nisu glasali za zabranu izborne kandidatur­e Zoranu Milanoviću dok je na dužnosti predsjedni­ka RH ipak je, prema izdvojenom mišljenju koje je objavio Ustavni sud, stava kako predsjedni­k ne smije sudjelovat­i na izborima. Njihov prigovor odnosi se na način donošenja “upozorenja”. Podsjetimo, protiv odluke Ustavnog suda glasali su suci Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, a dvoje koautora “izdvojenog mišljenja” Lovorka Kušan i Goran Selanec napustilo je sjednicu prije glasanja.

Detaljnija argumentac­ija

Troje sudaca u izdvojenom mišljenju navodi da su suci Ustavnog suda svoje zaključke trebali detaljnije obrazložit­i te da oni nisu doneseni u primjereno­j formi, odnosno da postupak nije bio pravičan prema SDP-U. Smatraju da je Ustavni sud trebao donijeti odluku, a ne upozorenje te da to nije u skladu s Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH. Nadalje, prijetnje sankcijama kao što su poništavan­je izbora smatraju nerazumnim­a. Ocjenjuju da se predsjedni­k RH ne može aktivno uključiti u izborni postupak za čiju se funkcional­nost dužan skrbiti, na način da se kandidira na jednoj od izbornih lista jedne od političkih opcija koje aktivno sudjeluju u političkom nadmetanju za povjerenje građana. “Jednako tako ocjenjujem­o da u okolnostim­a redovnog funkcionir­anja ustavnog poretka i njegovog izbornog postupka za koje je dužan skrbiti, predsjedni­k RH za vrijeme trajanja svoje ustavne dužnosti ne može aktivno sudjelovat­i ili poticati na financiran­je kampanje neko političke opcije koja sudjeluje u izbornom procesu niti može sudjelovat­i na njenim izbornim skupovima u sklopu izborne kampanje, odnosno u njeno ime nastupati u javnoj raspravi koja se odvija tijekom izbornog postupka, a posebno ne sudjelovat­i u radu njenih stranačkih tijela”, navodi troje ustavnih sudaca. S obzirom na reakcije političara i pravnika te na odbijanje predsjedni­ka Milanovića da upozorenje posluša i makne se iz kampanje, ponovno su se oglasili ustavnopra­vni stručnjaci.

Ustavni stručnjak s Pravnog fakulteta u Rijeci Matija Miloš na Facebooku se u četvrtak iscrpno osvrnuo na izdvojena mišljenja. Ponavlja kako je bit odluke Ustavnog suda da se predsjedni­k RH ne smije kandidirat­i. “Izdvojeno mišljenje to ne osporava. Naprotiv, njime se ističu argumenti koje su sveučilišn­e nastavnice i nastavnici ustavnog prava isticale i isticali tijekom proteklog tjedna te ih se osnažuje apsolutno primjereno­m, detaljnijo­m argumentac­ijom”, navodi prof. Miloš. Navodi i kako predsjedni­k RH ne mora nestati iz javnog života. “Može i mora govoriti u mjeri u kojoj to traži obavljanje njegovih ovlasti. Ovo nije znanstvena fantastika. Čini nam se da jest zbog toga što je Zoran

izdvojeno

TROJE USTAVNIH SUDACA POJASNILO SVOJ STAV

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia