Glas Slavonije

ŠTO SVE NUDI ISTARSKA ŽUPANIJA

-

Istarska županija u ovogodišnj­em je proračunu u sklopu Operativno­g plana za zdravlje i socijalno blagostanj­e osigurala 4,4 milijuna eura, odnosno četiri puta više nego prošle godine, a iznos usmjeren na zadržavanj­e i privlačenj­e ljudskih potencijal­a od nešto je viši od 1,5 milijuna eura, čak 11 puta veći nego 2023. Prva je mjera sufinancir­anje stanarina u iznosu od 300 eura i bit će omogućena isplata 1100 ovakvih potpora. Neke lokalne samouprave daju i dodatne subvencije te mogućnost korištenja stanova. Postojeći djelatnici, odnosno oni koji u sustavu rade između pet i deset godina, dobit će 700 eura godišnje, a oni s više od 10 godina staža u sustavu dobit će 1400 eura. Treća je mjera jednokratn­i bonus za kupnju kuće ili stana u iznosu od 20 tisuća eura neto. Osobe koje prime ovu vrstu pomoći, obvezat će se na ostanak u sustavu sljedećih 15 godina, a Istarska će županija na kupljenu nekretninu upisati hipoteku. ti grad, rodbinu i prijatelje. "Ali suprug je preseljenj­em u Zadar vidio brojne nove mogućnosti za napredak i razvoj u struci. U Zadru je pedijatrij­a doista deficitarn­o zanimanje. Osigurali su nam stan po povoljnom najmu, dočekali su nas jako lijepo i kod supruga na odjelu i mene na internoj i tako da smo se odlučili preseliti", prisjeća se Željka.

Prema njezinoj procjeni financije nisu bile presudne pri odluci o odlasku iako tvrdi da je Zadar skuplji grad i da su im troškovi života sada veći nego u Osijeku. "Ima tu one čari mora. 'Paše' mi klima, prehrana nam također odgovara. Ovdje su opće bolnice jako dobro opremljene i to je doktorima vrlo privlačno, da mogu dobiti nešto novo jer svi želimo raditi što bolje i kvalitetni­je i vjerujem da je i to ono što privlači ljude", objašnjava.

Slični troškovi

Kažu da su pacijenti jednaki u Zadru i u Osijeku, premda je iznenađena što su u Zadru pacijenti visoke dobi, oni iznad 75 ili 80 godina, i dalje vrlo aktivni, nisu pretili. "S druge strane, Dalmatincu kada uvedeš terapiju, imat će mnoštvo pitanja. Slavonci kao da više vjeruju svom liječniku, odmah će prihvatiti savjet i poslušati", govori nam uz smiješak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia