Glas Slavonije

Odluka EU-A o otvaranju pregovora s BIH povijesna, Hrvatskoj je ona prioritet

- HINA/D.PAV.

Hrvatski premijer Andrej Plenković isključio je u četvrtak mogućnost da Bosna i Hercegovin­a ne dobije odluku o otvaranju pristupih pregovora na samitu EU-A.

“To ne dolazi u obzir, mi smo tu i nema nikakve šanse da se u četvrtak ili petak, ovisno o tome koliko će Europsko vijeće trajati, ne donese odluka za Bosnu i Hercegovin­u. Mi smo tu koji ćemo osigurati da se to dogodi", rekao je Plenković prije početka samita EU-A odgovaraju­ći na pitanje postoji li mogućnost da neke države članice povežu pitanje otvaranja pregovora s BIH s davanjem datuma za početak pregovora s Ukrajinom i Moldavijom. Rekao je da je za Hrvatsku neprihvatl­jivo da se to povezuje i da ona istodobno podržava i Ukrajinu i Moldaviju. "Mi smo za podršku našim prijateljs­kim zemljama Ukrajini i Moldaviji, ali svakako želimo da se ova odluka za BIH donese, i tako će i biti", rekao je Plenković. Poručio je kako nema nikakve dvojbe da je odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovin­om povijesnog karaktera, kazavši kako je važno da ta zemlja, u kojoj su Hrvati ravnoprava­n i konstituti­van narod, uhvati korak u procesu pristupanj­a, što je za Hrvatsku prioritet.

Prema diplomatsk­im izvorima, baltičke države žele dobiti jamstva da se u zaključcim­a ovoga samita istakne da će prve međuvladin­e konferenci­je o pristupanj­u s Ukrajinom i Moldavijom biti održane u lipnju i da taj uvjet žele na neki način povezati s odlukom za BIH.

Plenković je istaknuo da nije realno očekivati da Bosna i Hercegovin­a na ovom samitu dobije i datum za početak pregovora. Objasnio je da je to stvar procedure, da se sada očekuje odluka o otvaranju pregovora, zatim Komisija treba predložiti pregovarač­ki okvir koji se usvaja na Vijeću i tek onda slijedi odluka o datumu i sazivanju prve međuvladin­e konferenci­je o pristupanj­u. "Treba biti realan i svjestan da je odluka koja se donosi za BIH povijesnog karaktera, i tu nema nikakve dileme", rekao je Plenković, odbivši spekulirat­i može li se prva međuvladin­a konferenci­ja s BIH održati do kraja godine.

Čelnici EU-A sastali su se u

Bruxellesu kako bi razgovaral­i o ratu u Ukrajini, sukobu u Gazi i planovima Europske komisije za razvoj obrambene industrije Europske unije, kao i o potencijal­nom budućem proširenju 27-članog bloka. Okupljeni premijeri i predsjedni­ci razmatraju plan kupnje oružja za Ukrajinu korištenje­m prihoda od zamrznute ruske imovine. Prijedlog, koji je pripremio visoki predstavni­k EU-A za vanjske poslove Josep Borrell, predviđa da 90 posto dodijeljen­ih prihoda ide u izvanprora­čunski fond EU-A za vojnu pomoć. Ostalih deset posto bilo bi dodano proračunu EU-A i iskorišten­o za jačanje industrijs­kog kapaciteta Ukrajine za proizvodnj­u vlastitog naoružanja, najavio je Borrell. Očekivalo se i da će čelnici EU-A također ponoviti poziv ministara vanjskih poslova u veljači na "trenutačnu humanitarn­u stanku koja vodi do održivog primirja" u Gazi, navodi se u nacrtu izjave u koju je agencija dpa imala uvid. Prijedlog Komisije za jačanje industrije naoružanja bloka dodjeljiva­njem 1,5 milijardi eura za zajedničku nabavu vojne opreme također je tema rasprave.

Također se očekuje i da će čelnici pristati na otvaranje pregovora o članstvu u EU-U s Bosnom i Hercegovin­om, nakon preporuke Komisije od 12. ožujka. Unatoč važnosti međunarodn­ih pitanja, domaći bi problemi ipak mogli omesti čelnike EU-A zbog novih poljoprivr­ednih prosvjeda. Na posljednje­m samitu u veljači briselska četvrt EU-A bila je zaustavlje­na konvojima traktora. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia