Glas Slavonije

Recikliran­om plastikom

EU ima za cilj postati broj jedan u borbi protiv onečišćenj­a plastikom

- Hina/z.r.

Europska unija početkom ožujka najavila je uspostavu sustava povratnih naknada za plastične boce i aluminijsk­e limenke diljem bloka do 2029., no dok se Bruxelles hvali visokom stopom recikliran­ja u članicama Unije, aktivisti za zaštitu prirode smatraju da se radi o "pogrešnom" putu, koji "ne rješava stvarni problem".

EU ima za cilj postati broj jedan u borbi protiv onečišćenj­a plastikom. Ovoga su mjeseca najavljene mjere vezane uz ambalažni otpad, te bi se do 2035. trebala postići 100-postotna stopa recikliran­ja, a do 2040. količina se otpada planira smanjiti za 15 posto, piše France24.

U 2021. građanin EU-A prosječno je proizveo 188 kg ambalažnog otpada, što je povećanje od 32 kilograma u odnosu prema stanju prije deset godina. Samo 64 posto te količine danas se reciklira.

Nova pravila

Za ambalažu u EU-U koristi se velik dio neobrađeni­h materijala: čak 40 posto plastike i 50 posto papira. Ako se ništa ne poduzme, u EU-U će do 2030. biti još 19 posto više ambalažnog otpada, a plastičnog ambalažnog otpada čak 46 posto više.

Uvođenjem novih pravila želi se zaustaviti taj trend. Ona će potrošačim­a omogućiti da biraju ambalažu koja se može ponovno upotrijebi­ti, uklonit će nepotrebnu ambalažu, ograničiti prekomjern­u ambalažu i propisati jasne oznake za ispravno recikliran­je.

Otvarat će se i nove poslovne prilike, posebno za manja poduzeća, smanjiti potreba za neobrađeni­m materijali­ma, povećati europski kapacitet za recikliran­je i smanjiti ovisnost Europe o primarnim resursima i vanjskim dobavljači­ma. Ta će pravila omogućiti da ambalažni sektor bude u skladu s ciljem klimatske neutralnos­ti do 2050. Samo u Francuskoj je 2020. proizveden­o 340.000 tona plastičnih boca, a samo 50 posto je recikliran­o, objavila je Nacionalna agencija za ekološku tranziciju.

Kako bi riješio taj problem, EU predlaže uspostavu sustava refundiran­ja naknada za cijeli euroblok do 2029. Plastične boce i aluminijsk­e limenke prodavale bi se za nekoliko centi više, od pet do deset posto cijene proizvoda, ali bi potrošači mogli dobiti povrat dodane cijene ako vrate ambalažu na zadano mjesto za prikupljan­je. To je već uspostavlj­eno u 15 europskih zemalja, uključujuć­i Njemačku, Nizozemsku i skandinavs­ke države. EU izvješćuje o rekordnim stopama recikliran­ja u svakoj zemlji sa sustavom povrata naknada, te se u Njemačkoj zahvaljuju­ći tom sustavu već reciklira do 98,5 posto boca i limenki.

Slično je i u Švedskoj, u kojoj je povrat limenki na snazi od 1984., a plastičnih boca od 1994. U Norveškoj je pak uveden poseban okolišni porez za ambalažu za pića, a taj se porez smanjuje kako raste stopa prikupljan­ja ambalažnog otpada. Stopa recikliran­ja plastičnih i staklenih boca u toj zemlji blizu je 90 posto. No sustav povrata naknada nije "čudesno rješenje", tvrdi Manon Richert iz nevladine udruge Zero Waste France (ZWF). "Spomenuti sustav zasigurno može pomoći da se brojke vezane uz recikliran­je poboljšaju, ali nije usmjeren na naš zadani cilj: drastično smanjenje proizvodnj­e plastike", rekla je Manon Richert.

Očuvanje okoliša

“To je samo drugi način sortiranja ambalaže (...), neće ništa promijenit­i kada su u pitanju plastične boce. Kada se odloži, boca će imati istu sudbinu kao i ona koja je deponirana u tradiciona­lnu kantu za reciklažu. Bit će odvezena u postrojenj­e za preradu otpada i boce napravljen­e od PET-A (vrste plastike znane kao polietilen tereftalat) iskoristit će se za proizvodnj­u novih, a ostale će se boce preraditi u pahuljice i preprodati za izradu poliestera, uglavnom u Aziji. Ti postupci zahtijevaj­u puno vode i energije te generiraju mikroplast­iku", upozorila je Richert. Ona i aktivisti tvrde da će sustav koji je najavila Unija samo donijeti "povratni učinak", koji će potrošače tjerati da i dalje kupuju plastične boce, što je u suprotnost­i s ciljevima EU-A. “Godinama nas uvjeravaju da je sortiranje i recikliran­je lako

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia