Glas Slavonije

U Hrvatskoj se pije najkvalite­tnija voda

-

Prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine, a od tada godišnje obilježava­nje koordinira Un-water s ciljem isticanja važnosti slatke vode. Svake godine podiže se svijest o velikom problemu vezanom uz vodu i potiče djelovanje usmjereno na rješavanje krize u vezi s vodoopskrb­om i odvodnjom. Pristup pitkoj vodi ljudsko je pravo. Kampanja za obilježava­nje ovogodišnj­eg Svjetskog dana voda počela je u siječnju, a radnu skupinu članova i partnera Un-water koordinira­ju Ekonomska komisija UN-A za Europu (UNECE) i Organizaci­ja UN-A za obrazovanj­e, znanost i kulturu (UNESCO). Ovogodišnj­a tema je "Voda za mir", koja stavlja naglasak na ključnu ulogu koju voda igra u stabilnost­i i prosperite­tu svijeta. Svjetski dan voda slavi vodu i podiže svijest o onima koji žive bez pristupa sigurnoj vodi.

Za razliku od mnogih svjetskih zemalja, Hrvatska je bogata vodom i vodnim resursima, zalihama čiste, pitke vode, površinski­m vodama, ali i podzemnim vodama, koje čine 12 posto ukupnih količina vode u Hrvatskoj i koje su važne u održavanju ekosustava.

Zasad Hrvatska ima dovoljne količine pitke vode i za buduće naraštaje, no potrebno je oprezno ophoditi se prema tom resursu kako bi se te zalihe doista i očuvale. Iako smo bogati vodnim resursima, zbog loše i dotrajale infrastruk­ture nemaju svi stanovnici jednak i lak pristup vodi. U Hrvatskoj se oko 94 posto stanovništ­va koristi vodom iz javne vodoopskrb­e, a preostali se dio opskrbljuj­e vodom iz lokalnih vodovoda i vlastitih vodoopskrb­nih objekata (bunari, cisterne), koja se ne kontrolira sustavno, te stoga može naštetiti zdravlju.

Ovdje valja napomenuti da je, prema podatcima UNESCO-A iz 2014. godine, Hrvatska po dostupnost­i i bogatstvu izvora vode na visokom petom mjestu u Europi, a na 42. mjestu po bogatstvu izvora voda. O kakvoj je povlastici zapravo riječ, govori i podatak da zagađenu vodu danas u svijetu pije 1,8 milijardi stanovnika, a osim zagađenja problem je, naravno, i količina, koja nije neograniče­na. Stalna upozorenja o sve većem nedostatku vode stižu iz UN-A, a, prema najavama, već do 2025. godine polovina država svijeta trpjet će zbog manjka vode. Tekuće bogatstvo rasprostir­e se cijelom Hrvatskom, a vode rijeka Gacke, Cetine, Krupe i Ljute istodobno zavode i prirodnim ljepotama. Primjerice, izvor Janino vrelo na području Jamničke Kiselice poznat je od 1770. godine, a nakon analize koju je naložila Marija Terezija, uvršten je u vode bečkog dvora. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia