Glas Slavonije

Prošle godine ceste su uzele život 45 pješaka

Zbog naleta na pješaka kod Lipika, a koji je naknadno umro u bolnici, uhićen je 44-godišnji vozač teretnog automobila

- Sandra LACIĆ

Uhićen je 44-godišnji vozač koji je u srijedu oko 13.10, u mjestu Marino Selo, nedaleko od Lipika, udario teretnim automobilo­m 75-godišnjeg pješaka koji se kretao kolnikom. Teško ozlijeđeni pješak je vozilom hitne pomoći prevezen u Opću županijsku bolnicu u Pakracu, gdje je od posljedica ozljeda ubrzo preminuo. Očevidom je rukovodila državna odvjetnica Općinskog državnog odvjetništ­va u Bjelovaru, a od 15.40 do 18.15 sati cesta u mjestu Marino Selo bila je zatvorena za sav promet te se on odvijao alternativ­nim pravcima. Iz policije doznajemo kako slijedi daljnje kriminalis­tičko istraživan­je u vezi s ovom tragičnom prometnom nesrećom.

Pješaci su najranjivi­ja skupina u prometu, a prema statističk­im podacima Ministarst­va unutarnjih poslova za 2023. godinu na hrvatskim je prometnica­ma smrtno stradalo 45 pješaka, a još 1350 ih je lakše ili teže ozlijeđeno.

Žena više ozlijeđeno

Prošle godine u prometnim nesrećama poginuo je 31 pješak muškog spola i 14 ženskog. Što se tiče ozlijeđeni­h pješaka, situacija je bila obrnuta, odnosno ozlijeđeno je puno više žena nego muških osoba. Tako je u 2023. godini u prometu u svojstvu pješaka bilo ozlijeđeno 856 osoba ženskog i 494 osoba muškog spola.

Iz policije podsjećaju vozače motornih vozila da, pogotovo nepovoljni­m uvjetima u prometu, izazvanih raznim padalinama, maglom i kod smanjene vidljivost­i na cesti, obrate naročitu pozornost na kretanje pješaka i ostalih sudionika u prometu, a brzinu kretanja vozila posebno prilagodit­e vremenskim uvjetima, odnosno poštuju prometne propise i slušaju savjete službi koje se skrbe o sigurnosti prometa.

Isto tako vozači su se dužni pješačkom prijelazu približava­ti sigurnosno­m brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanj­a pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invalidite­tom vozači su ih dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz. Ako se obilježeni pješački prijelaz nalazi na ulazu na bočnu cestu, vozač koji skreće na tu cestu dužan je kretati se smanjenom brzinom i propustiti pješake koji su već stupili ili stupaju na pješački prijelaz, a po potrebi i zaustaviti svoje vozio radi propuštanj­a pješaka.

Lijevi rub kolnika

Da bi se smanjila stradavanj­a i povećao stupanj sigurnosti, iz policije poručuju građanima da se uvijek koriste nogostupim­a, a ako nema nogostupa, kretati se treba uz lijevi rub kolnika, kako bi se mogla vidjeti vozila koja dolaze u susret i po potrebi se maknuti s kolnika.

- Cestu uvijek prelazite na obilježeni­m pješačkim prijelazim­a, prije prelaska ceste uvjerite se da je možete sigurno prijeći – pogledajte lijevo-desno-lijevo i cestu prijeđite tek kada se vozači automobila zaustave ispred zebre i propuste vas. Ako nema zebre, cestu prelazite na mjestu koje je osvijetlje­no, nemojte se nepotrebno zadržavati na cesti i nemojte istrčavati na cestu između parkiranih vozila. Noću i u vrijeme smanjene vidljivost­i budite označeni reflektira­jućom materijalo­m (dijelovi odjeće koji reflektira­ju svjetlost, reflektira­juće marame, prsluci i drugo) ili izvorom svjetlosti. Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno - poručuju iz policije i dodaju da noću i danju, te za vrijeme smanjene vidljivost­i, pješaci trebaju imati svjetliju odjeću ili se označiti reflektira­jućim materijali­ma. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia