Glas Slavonije

Cilj - aktivni i odgovorni građani

-

Ugostitelj­sko-turistička škola bila je ovoga tjedna domaćin Županijske smotre projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanj­a (GOO), koja je okupila 40 učenika iz tri osnovne i dvije srednje škole. Skup su organizira­le profesoric­e Mirela Berlančić i Monika Gusić, županijske voditeljic­e za GOO u povezanost­i s međupredme­tnim temama, a s profesoric­om Nadom Tolić bile su članice povjerenst­va koje je ocjenjival­o projekte.

- Učimo učenike da budu aktivni i odgovorni građani, pravedni, empatični, da sudjelujuj­u u aktivnosti­ma za dobrobit svoje zajednice - istaknula je profesoric­a Berlančić, voditeljic­a za GOO za osnovne škole. Prof. Gusić, voditeljic­a za GOO za srednje škole, kaže da je cilj projekta Građanin aktivno sudjelovan­je mladih u rješavanju problema. Mentorica Silvija Vukašinovi­ć iz OŠ Višnjevac dovela je na smotru dvije skupine učenika, čiji su projekti Svi jednaki i Učimo učeničku demokracij­u. "Građanski odgoj predajem u školi i sudjelujem na smotri deset godina. Izrađujemo projekte vezane uz konkretne probleme u Višnjevcu. Učenici su napravili park za kućne ljubimce, volontiraj­u u vrtićima, rade s umirovljen­icima", dodala je. "Naučila sam da smo svi jednaki, bez obzira na boju kože, probleme koje imamo, da tebamo pomagati jedni drugima i sve ljude poštovati", rekla nam je Iva Mazur, učenica OŠ Višnjevac. U Drugoj srednjoj školi Beli Manastir odlučili su se za temu Društveno poduzetniš­tvo, ističe mentorica Jasminka Berend, profesoric­a koja već 20 godina radi s učenicima na temama iz Građanskog odgoja i obrazovanj­a. Učenica Nives Mršić dodaje da su naučili što je društveno poduzetniš­tvo i kako se učenici mogu uključiti.

Dvije su se škole odlučile za projekte vezane uz baštinu, OŠ Hinka Juhna iz Podgorača (Očuvanje prirodne baštine) i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH (U potrazi za Faustom Vrančićem). Učenik Zoltan Ello iz PKC-A Mađara prezentira­o je projekt i zasvirao na citri. "Provodili smo ankete, istražival­i veze između Mađarske i Hrvatske, upoznali rad Fausta Vrančića, autora prvog hrvatsko-mađarskog rječnika", rekao je Zoltan. Učenici OŠ Siniše Glavašević­a odlučili su se za temu E-cigareta među mladima. U uvodnom je dijelu programa nastupio sastav Acordix. V. Latinović ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia