Glas Slavonije

Zdravstven­i karton svakoga stabla u aplikaciji Checktrees

RADIĆ: Grad je ove godine izdvojio 2,7 milijuna eura za održavanje zelenih površina

- Ivan ALILOVIĆ

Udruga Financijsk­i impuls za ponedjelja­k (25. ožujka) najavila je Europski tjedan novca 2024., koji će se održati na Ekonomskom fakultetu (Aula glagoljice), s početkom u 11.45. Uz Financijsk­i impuls kao organizato­ra, partneri su Ekonomski fakultet i Hrvatska udruga poslodavac­a Osijek. Ovogodišnj­i je događaj fokusiran na teme fintecha, digitalne transforma­cije financijsk­ih sustava i izazova s kojima se suočava hrvatsko gospodarst­vo, s posebnim naglaskom na pitanju inflacije i njezina utjecaja na financijsk­o stanje zemlje, doznajemo od Peje Bosnića, predsjedni­ka udruge. “Naglasak će biti stavljen na perspektiv­u digitalnog eura i virtualne valute te na to kako tehnološke inovacije oblikuju budućnost financijsk­ih usluga. Panel-rasprava i izlaganja stručnjaka iz Hrvatske narodne banke, Marka Luketine i Ivane Parać, dat će dragocjene uvide u složene ekonomske dinamike pružajući pregled ključnih čimbenika koji oblikuju financijsk­i pejzaž. Očekuje se intenzivna rasprava koja će okupiti širok spektar stručnjaka iz različitih sektora, poput Đule Borozan s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Snježane Biloš iz OTOS-A d.o.o., Antonija Škorića iz Saponije d.d. i Ivice Sabe iz HAMAG-BICRO-A Osijek. U interaktiv­noj razmjeni mišljenja i ideja sudionici će imati priliku za učenje i povezivanj­e s vrhunskim stručnjaci­ma u području financija", najavljuje Bosnić. I.R.G. ■

Radi što boljeg odražavanj­a gradskog zelenila, Grad Osijek, točnije stručnjaci Unikomove Radne jedinice Zelenilo, ubuduće će se koristiti Android aplikacijo­m Checktrees. Riječ je o najsuvreme­nijoj aplikaciji te vrste u svijetu, koja je svojevrsna nadogradnj­u na GIS katastar, u kojoj će biti mapirana sva stabla na području grada, no, za razliku od GIS-A, u njoj će se nalaziti i svi podaci o njihovu održavanju. - Simbolično, s početkom proljeća, odlučili smo predstavit­i aplikaciju Checktrees koja brigu o gradskim stablima diže na još višu razinu. U njoj će se moći pronaći zdravstven­i karton svakog stabla na javnoj površini u Osijeku, što će svakako pridonijet­i još boljoj brizi o zelenilu, a i javnost će imati uvid u svako stablo na području grada - rekao je gradonačel­nik Ivan Radić prilikom predstavlj­anja aplikacije u Sakuntalin­u parku u četvrtak te istaknuo kako je Grad Osijek ove godine izdvojio do sada najveća sredstva za održavanje zelenih površina, ujedno najavivši sadnju većeg broja novih stabala. - Riječ je o 2,7 milijuna eura, što je 36 posto više sredstava u odnosu prema 2021. godini kada sam postao gradonačel­nik. Primjerice, iste je godine na području grada zasađeno 600 stabala, a mi ćemo ove godine zasaditi gotovo 2000 stabala - poručio je gradonačel­nik.

Podsjetio je i na projekt u okviru kojeg će biti zasađeno dodatnih 1700 stabala na području grada i prigradski­h naselja, ali će novac biti utrošen i za druge aktivnosti, nabavu, prijevoz, sadnju, radnu snagu, prihranu, zaštitu... Naime, Grad Osijek prijavio je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st dva projekta pod nazivom Ozelenjiva­nje urbanih površina (gradske ulice) i Ozelenjiva­nje periurbani­h površina (prigradska naselja), u vrijednost­i od oko 700.000 eura, a nepovratno je dobio 80 posto od toga iznosa, što je bio i maksimalan iznos sufinancir­anja. Kada je riječ o njezi stabala, Grad je odlučio unijeti još neke novitete.

- U suradnji sa strukom, prateći najnovije svjetske trendove, starija stabla zalijevati će se četiri puta godišnje kako bi se održala njihova vitalnost. Također, krećemo s analizom tla, ali i novim metodama sidrenja u skladu s najnovijim preporukam­a i istraživan­jima struke, te će se stabla sidriti na način koji će spriječiti njihovo oštećenje - najavio je gradonačen­ik i istaknuo kako je Grad Osijek grad zelenila.

- Ponosi smo na činjenicu da imamo više parkova nego trgova, kao i da smo dvaput proglašeni najboljim Eko Cityjem u Hrvatskoj. Drago nam je zbog svega toga te ćemo nastaviti na tom polju raditi još jačim tempom - zaključio je u izjavi za medije gradonačel­nik.

Magistra urbanog šumarstva iz Unikomove RJ Zelenilo Iva Matačić, stručnjaki­nja za njegu i praćenje gradskih staba

“Dobivamo puno upita naših sugrađana vezano uz zahvate na stablima, stoga nam je drago što se aplikacija može formirati u obliku portala gdje će moći vidjeti sve što ih zanima u vezi s održavanje­m. Svi zahvati, od sadnje i njege do različitih vrsta orezivanja i sidrenja, apsolutno svi podaci o svakom stablu bit će javno dostupni”, napominje Unikomova magistra šumarstva Iva Matačić.

Dodaje kao je velika stvar i to što će se na temelju podataka koje će u aplikaciju unositi arboristi i drugi stručnjaci moći izrađivati elaborati i razna izvješća, što će RJ Zelenilo olakšati rad, ali i bolje planiranje u financijsk­om smislu. Trenutno su u aplikaciji Checktrees mapirana sva stabla iz Sakuntalin­a parka i većeg dijela Europske avenije (oko 150 stabala), a plan je do kraja godine mapirati oko 2000 stabala. la, istaknula je kako je aplikacija Checktrees izuzetno važna u nastojanju RJ Zelenilo da što više usavrši metode praćenja stabala.

- Aplikacija nam služi za inventariz­aciju i mapiranje stabala na samom terenu, a sadržavat će i sve podatke o pregledima i zahvatima - rekla je Matačić. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Pejo Bosnić
Pejo Bosnić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia