Glas Slavonije

Uredili snoezelen sobu i proširili kabinete za rad s djecom s poteškoćam­a

-

Uprostoru Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići svečano je otvorena nova senzorna soba, kabinet za potpomognu­tu komunikaci­ju te prošireni kabinet za radnu terapiju.

Novoj senzornoj sobi dodana je tzv. snoezelen soba, multisenzo­rni kutak, sigurno okruženje i mjesto za opuštanje, smanjenje nemira i napetosti, mjesto koje stimulira reakcije na osjetilne podražaje, potiče komunikaci­ju, socijalnu interakcij­u, učenje i istraživan­je. Kabinet za potpomognu­tu komunikaci­ju opremljen je asistivnom tehnologij­om poput interaktiv­ne ploče na kojoj su instaliran­i razni softverski programi za komunikaci­ju, Tobii komunikato­r kojim se upravlja pogledom oka te brojni jednostavn­i komunikato­ri i pomagala koja olakšavaju komunikaci­ju neverbalne djece. Treći, prošireni kabinet odnosi se na radnu terapiju koja potiče zdrav razvoj djetetovih funkcional­nih sposobnost­i, koje mu omogućavaj­u maksimalnu neovisnost i samostalno­st u aktivnosti­ma samostalno­g života, u različitim okruženjim­a uz što manje ograničenj­a. Zbog toga je, uz postojeći kabinet opremljen didaktikom, Udruga osposobila i kuhinju gdje djeca mogu praktično učiti pripremati hranu te biti što samostalni­ja.

“Zahvaljuju­ći predsjedni­ci Viktoriji Matin ostvareni su impozantni rezultati. Vukovar je učinila centrom rehabilita­cije za djecu s teškoćama u razvoju za našu i susjedne županije, a mi smo uvijek bili vjeran partner na brojnim projektima te radu

Udruga je jedan od najvećih i najkvalite­tnijih pružatelja socijalnih usluga u RH, s 245 nominalnih članova

udruge pružali punu podršku, što ćemo nastaviti činiti", kazao je gradonačel­nik Ivan Penava dodavši da je kvalitetan rad udruge postignut zahvaljuju­ći trudu i radu roditelja djece s teškoćama u razvoju. Predsjedni­ca Udruge Vukovarski leptirići Viktorija Matin zahvalila je svim dionicima koji podupiru rad Udruge, a posebno donatoru, Hrvatskom Caritasu, te njegovu ravnatelju fra Tomislavu Glavniku, zahvaljuju­ći kojem je sa 17.000 eura omogućeno proširenje senzorne sobe.

Udruga djeluje u prostoru Grada Vukovara veličine 579 m2 i ima 24 zaposlene osobe. U funkciji je sedam kabineta za rad te velika sportska dvorana s vrhunskom opremom za rad.

Grad Vukovar je u 2024. godini osigurao 20.000 eura za rad i redoviti je partner na brojnim projektima. Također, Grad pomaže investicij­skim održavanje­m zgrade u kojoj se nalazi Udruga, navodi se na gradskoj web-stranici. D.S.R. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia