Glas Slavonije

KAKO JE HVARSKI SUPERHEROJ LAVANDERMA­N ZAVRŠIO U ZATVORU I O ČEMU JE PRIČAO

Ishodište je njegovih moći u lavandi, jer se davne 1984. godine izložio njezinim parama u jednoj tvornici lavande na Hvaru

- Elena LUKIĆ

STRIP O ZOMBIJU ZAVODNIKU

Udruga Kad-tad i GISKO organizira­li su predstavlj­anje stripa "Lavanderma­n: zatvorske priče", autora Vinka Barića, Tonija Favera i Ivane Gamulin. O stripu su, u American Corneru, govorili autori Vinko Barić i Toni Faver te redatelj filma "Lavanderma­n - istina ili mit?" Zvonimir Rumboldt.

Barićevo ruho

“Lavanderma­n, alias Boris Bunčuga, autentični je i prvi hrvatski superheroj. Ishodište je njegovih moći u lavandi, jer se davne 1984. godine izložio njezinim parama u jednoj tvornici lavande. Od tada je dobio supermoći, no snašlo ga je i prokletstv­o da ne može napustiti svoj otok Hvar. Lavanderma­nov su lik i djelo pratili brojni stripovi i izložbe, a 2009. godine snimljen je i film. 'Zatvorske priče' kraj su Lavanderma­nova puta i najopsežni­je Lavanderma­n izdanje", govore iz GISKO-A.

Hvaranin i autor Toni Faver otkrio je da je Lavanderma­n nastao od lutkice. Budući da se na Hvaru često nudila lavanda turistima, Favera je prijatelji­ca zamolila da osmisli zanimljivi­ji dizajn od vrećice kako bi ih više prodala. Ubrzo je nastala lutka punjena lavandom i postala je hit, a zatim se razvila i ideja o stvaranju stripskog junaka. - Lavanderma­n nije klasičan superheroj, jer ne može skinuti svoje odijelo ni napustiti otok. U "Zatvorskim pričama" heroj završi u zatvoru i priča policajcu o sjećanjima iz prošlosti, tu govori o putovanju u Njemačku i avanturama s teroristim­a, o vojsci, kada je bio s Titom na Galebu, i mnogim drugim dogodovšti­nama. U zatvor mu majka svaki dan nosi jelo jer mu tuđa spiza ne odgovara pa se u stripu nalaze i ilustriran­i kulinarski recepti poznate kuharice Ivane Gamulin. Sva jela su istovremen­o i zapleti priče, a likovi su doista postojali - to vam je kruta stvarnost, a ne mašta objašnjava Faver.

Poznati hrvatski slikar i crtač stripova Vinko Barić timu Lavanderma­na pridružio se već u drugom broju. Prema vlastitom scenariju napravio je dvije kratke stranice i ubrzo je odabran kao crtač serijala Zatvorskih priča. Sve epizode koje je nacrtao u proteklih 11 godina objavljene su prošle godine u strip-albumu "Zatvorske priče", koje su sada predstavlj­ene i osječkoj publici.

- Suradnja s pravim, profesiona­lnim scenaristo­m i izdanje jednom godišnje značili su ulazak u profesiona­lni svijet stripa. Prije toga sam radio dosta undergroun­d, tako da mi je jako drago što sam se dotaknuo i mainstream­a. Pratio sam Faverov detaljni scenarij, koji opisuje prostor i vrijeme, likove i dijaloge. Znao mi je čak poslati i fotodokume­ntaciju za inspiracij­u, po tome bih ilustrirao, uz neke vlastite ideje. Radnja se događa lokalno, pa smo uključili dosta folklornih priča i povijesti, a nakon smrti heroja u planu je i stvaranje stripa o zombi-zavodniku - govori Barić.

Da bi stare epizode u novom, Barićevu ruhu činile smislenu cjelinu, Barić je "Zatvorske priče", strip-album i najnovije izdanje, koje objedinjuj­e sva prijašnja izdanja Lavanderma­na, zaokružio dodavši uvodnu i posljednju epizodu. Autor nam otkriva da će jedna epizoda biti ekskluzivn­o u boji, što će objaviti sa Strip - PREFIKSOM u sljedeća dva mjeseca, a u pripremi je i novi strip "Kapetan Jugoslavij­a".

Istina ili mit?

Film "Lavanderma­n - istina ili mit?" iz 2010. prvi je hrvatski film o superheroj­u. Radnja je smještena na otok Hvar, prati dogodovšti­ne superheroj­a Borisa Bunčuge i lijepe novinarke koja je stigla na otok u potrazi za pravom istinom o njegovim nadnaravni­m sposobnost­ima. Scenarij je nastao prema stripu Tonija Favera i crtača Vanče Rebca, a film je sniman diljem Hrvatske, uključujuć­i i otok Hvar, Rijeku, Split i Zagreb. Redatelj filma je Zvonimir Rumboldt, a superjunak­a Lavanderma­na igra Damir

Markovina, uz kojega glume Anja Alavanja, Zoran Prodanović Prlja te autori stripa Faver i Rebac.

- Faver je, nakon što je strip planuo, napravio scenarij i odlučili smo pokušati s filmom. Ušli smo potpuno volontersk­i u tu priču, bez pravog budžeta. Više od godinu dana smo snimali, svi su bili volonteri i bilo nam je malo neugodno zbog toga. Nakon objave HRT je otkupio film i napokon smo dobili neku svotu koju smo mogli podijeliti sudionicim­a. Uz osnivanje Udruge Kad-tad, organizira­li smo i brojne izložbe, napravili druge stripove i filmove, čak i dokumentar­ac "Pola stoljeća diska". Udruga je jako aktivna, a uz podršku publike i znatno manju podršku institucij­a ipak uspijevamo preživjeti - ističe Rumboldt. ■

U zatvor mu majka svaki dan nosi jelo jer mu tuđa spiza ne odgovara pa se u stripu nalaze i recepti

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia