Glas Slavonije

Hrvatska obitelj nakon ove akcije trebala bi biti još jača

Idealna prilika da postavimo dobre temelje i kreiramo pravu atmosferu za ljeto

- Ivana LIOVIĆ

Nogometaši Hrvatske u četvrtak prijepodne krenuli su put Egipta, na ACUD Cup, na popisu putnika koji su se ukrcali u avion nije bilo Ivana Perišića i Ante Budimira. Perišić se oporavlja od ozljede, bio je s Vatrenima u Zagrebu, ali put u Kairo preskače. Budimir je nakon dolaska u Zagreb propustio dva treninga zbog visoke temperatur­e, te, u dogovoru s liječničko­m službom i izbornikom, neće biti izložen naporima putovanja u Egipat.

Zabava i igra

U Kairu je ionako revijalni turnir, ne treba forsirati one koji nisu spremni ili imaju bilo kakav problem. Na pitanje što Hrvatska dobiva nastupom na ovakvom turniru, Dalić je odavno objasnio kako ovu ožujsku akciju doživljava kao priliku da se momčad u nekoliko dana daleko od kuće još više poveže, da se učvrsti momčadski duh, u opuštenoj atmosferi stvori pravi temelj za ono što nas čeka na ljeto - Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj. Bilo je logično da se virozni Budimir poštedi, on se u Hrvatskoj ionako više nema što kome dokazivati ili nametati, svojim pogodcima i sjajnim izdanjima u španjolsko­j ligi izborio je povratak u Dalićevo jato i ako nastavi igrati kako trenutačno igra, njegovo mjesto u reprezenta­ciji za Njemačku ne bi smjelo biti upitno. Budimir je u dresu Osasune zabio 15 pogodaka, drugi je strijelc Primere, iza veznjaka Real Madrida Judea Bellingham­a, koji je postigao gol više. No zato će turnir u Kairu, gdje Hrvatska u subotu igra s Tunisom, nekima biti prilika da Daliću dokažu kako zavređuju mjesto u momčadi. U redovima Vatrenih vlada opuštena atmosfera, nakon četiri mjeseca stanke igrači su jedva dočekali novu akciju reprezenta­cije, a koliko god da je turnir u Kairu revijalnog karaktera, rezultat je važan. On je Hrvatskoj uvijek važan, što bi Joško Gvardiol rekao: Ne želimo prosipati svoj ugled po svijetu, a i pobjede bi dobrodošle za podizanje samopouzda­nja prije ljeta i eurosmotre.

To je i osnovna svrha ACUD Cupa, zabava i igra, jačanje spona i pokazivanj­e na terenu da u ovoj Hrvatskoj ima vatre, žara i kvalitete. Neće biti depresije ako Hrvatska ne ostvari što se od nje očekuje, upiše dvije pobjede, ali će biti loše ako Dalić ne iskoristi ove dvije utakmice za to "jačanje veza", isprobavan­je mogućnosti nekih igrača te varijanti i taktika koje sprema za eurosmotru.

Temelj za ljeto

Igranje u Africi uvijek je izazov, posebice nakon svega što se događalo oko ovoga turnira. Prvotno je trebao biti igran u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, ali je otkazan i prebačen u Kairo, gdje se prvo mijenjao termin utakmice, a onda i mjesto, odnosno stadion na kojem se igra. No valjda će se na kraju sve odigrati prema planu i programu. Hrvatska nogometna reprezenta­cija u subotu će drugi put u povijesti zaigrati na afričkom tlu. Vatreni su 1996. gostovali u Maroku, tad su osvojili prvo mjesto na Kupu kralja Hassana II. Reprezenta­ciju je tad vodio Ćiro Blažević, a Hrvatska je nakon jedanaeste­raca prvo svladala domaći Maroko, a potom i Češku. Iako je i tad turnir bio revijalnog karaktera, Ćiro je od igrača na terenu tražio ozbiljnost i dobar rezultat. Upravo to treba tražiti i Dalić, kad već u tom terminu nisu dogovorene neke jake provjere s europskim reprezenta­cijama, neka se Vatreni u Africi opuštaju i zabavljaju, ali ne previše. Tamo su ipak, u prvom redu, otišli igrati. - Priželjkiv­ali smo jedan ovakav turnir, na kojem ćemo odigrati dvije dobre utakmice, jer su svi sudionici kvalitetne momčadi. Boravak na turniru iskoristit ćemo za team-building, kao što je to bilo 2022. na prijateljs­kom turniru u Dohi. Termin u ožujku nam je idealna prilika da postavimo dobre temelje i kreiramo pravu atmosferu za sve ono što nas čeka na ljeto u Njemačkoj - poručio je Dalić. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia