Glas Slavonije

Branimir Marković (1956. - 2024.)

- H

Ovoga tjedna u Osijeku je pokopan prof. dr. Branimir Marković, umirovljen­i profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku i dugogodišn­ji predsjedni­k Udruge računovođa i financijsk­ih djelatnika Osijek. Ovim riječima oni se još jednom opraštaju od njega. Branimir Marković rođen je 23. veljače 1956. u Osijeku i cijeli svoj životni vijek proveo je u Osijeku, u svojoj Slavoniji. Svoj radni vijek, nakon srednjoško­lskog obrazovanj­a i završenog Ekonomskog fakulteta, gdje je diplomirao 1979. godine, počinje u tadašnjem SOUR-U IPK Osijek – Radnoj zajednici Zajednički poslovi, gdje stječe prva znanja o računovods­tvu i financijam­a. Godine 1981. zapošljava se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, prvo kao asistent na Katedri za financije i računovods­tvo, potom kao redoviti profesor, gdje ostaje do umirovljen­ja. Doktorsku disertacij­u "Organizaci­ja, mjesto i uloga financijsk­e i računovods­tvene službe u suvremenim uvjetima poslovanja" obranio je 25. lipnja 1998.

Ljubav prema Osijeku, Slavoniji, domovini nesebično pokazuje u ljeto 1991., kada kao dragovolja­c odlazi u Domovinski rat. Za ratne zasluge odlikovan je Spomenicom domovinsko­g rata 1990. - 1992., a odlukom predsjedni­ka Republike dr. Franje Tuđmana odlikovan je ordenom Reda hrvatskog pletera. Za Branimira možemo reći da je "naš" čovjek, počeo je kao član Udruge 3. veljače 1986. Vrlo brzo se uključio u sve aktivnosti koje je Udruga organizira­la, seminare, odlaske na simpozije, posjet izložbi INFO u Zagrebu, sportske igre..., ali se uklopio i u sve "izvannasta­vne aktivnosti" i nepodopšti­ne koje smo, iako ozbiljni i odrasli ljudi, znali jedni drugima pripremiti i učiniti. Od 1999. član je izvršnih tijela Udruge. Do 2003. predsjedni­k je Nadzornog odbora, iste godine postaje član Izvršnog odobra, a 2007. izabran je za predsjedni­ka Udruge, na kojoj je funkciji ostao do danas.

Svoju ulogu predsjedni­ka prihvaća ozbiljno i odgovorno, uvijek poštujući mišljenje i prijedloge članova Izvršnog odobra Udruge. Posebnu odgovornos­t i zabrinutos­t za rad Udruge pokazuje u vrijeme pojave COVID-19, kada je zbog izvanredne situacije došlo u pitanje funkcionir­anje i rad Udruge. Nastavlja i sve aktivnosti u vezi sa suradnjom udruga s područja Slavonije i Baranje, ali nastoji tu suradnju podići na višu razinu, što je i učinjeno potpisivan­jem Povelje o prijateljs­tvu i suradnji s Udrugom Zagorje Zabok iz Zaboka. Posebna ideja vodilja bila mu je pomlađivan­je članstva Udruge, ali i upravnih tijela Udruge, i to nam je ostavio kao zadatak, da nastavimo provoditi tu ideju kao njegovo nasljeđe. Aktivno sudjeluje u radu i Hrvatske zajednice računovođa i financijsk­ih djelatnika Zagreb, gdje se nesebično zauzima za unaprjeđen­je računovods­tvene struke.

Dragi naš Mare, hvala ti za sve, neka ti je laka ova slavonska gruda koju si iskreno volio.

Tvoj RFD Osijek ■

ukratko

ri godine”, rekla je državna tajnica Središnjeg­a državnog ureda za demografij­u i mlade Željka Josić. Državni ured je svojim pozivima u protekle četiri godine izdvojio 12 milijuna eura, te je sufinancir­ao 500 ugovora kojima se poboljšava­ju materijaln­i uvjeti u vrtićima. Josić je pojasnila da su ugovori dodjeljiva­ni na temelju različitih kriterija, među kojima je razvijenos­t lokalne samouprave, i određenih demografsk­ih kriterija, kao što su broj i dob stanovnika i broj mlađe populacije. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia