Glas Slavonije

Gušio je djevojku i prijetio ubojstvom, ali u zatvor neće ići

Nasilje se zbilo u srpnju 2021., a šest mjeseci zatvora zamijenjen­o je radom za opće dobro

- Sandra LACIĆ

Dvadesetde­vetogodišn­ji Slavonac osuđen je na rad za opće dobro zbog prijetnji smrću djevojci i oštećenja tuđe stvari. Proglašen je krivim da je 15. srpnja 2021. godine, u stanu u jednom gradu u Slavoniji, revoltiran nakon što mu je djevojka rekla da ne želi više biti u vezi s njim, te da napusti njezin stan, uhvatio ju rukama za vrat i počeo ju gušiti, uz riječi: "Sad ću te ubiti." Kada se djevojka uspjela istrgnuti i uzeti mobitel kako bi pozvala policiju, nasilnik joj ga je istrgnuo iz ruke i bacio ga na pod, pri čemu je mobitelu puknuo ekran. Potom je djevojka uzela kućni telefon kako bi pozvala policiju, a on joj je i njega istrgnuo i bacio na pod, a telefon se pritom razbio. Šteta iznosi 4000 kuna (530,89 eura). Zbog prijetnje smrću i oštećenja tuđe stvari 29-godišnjak je osuđen na po šest mjeseci zatvora, no izrečena mu je jedinstven­a zatvorska kazna u trajanju od 11 mjeseci, koja je zamijenjen­a radom za opće dobro. Jedan dan zatvora zamjenjuje se s dva sata rada. Iznoseći obranu, Slavonac je sve priznao i dodao da ga je razljutilo što je djevojka rekla da više ne želi biti s njim u vezi te je zatražila od njega da napusti njezin stan.

Žrtva je tvrdila da je, nakon što mu je rekla da ode i da ne želi biti s njim, reagirao na način na koji nikada nije. Počeo ju je udarati, a kada je pobjegla u spavaću sobu, došao je za njom i nastavio ju udarati. Na kraju ju je počeo i gušiti te je rekao: "Sad ću te ubiti." Djevojka se ipak nekako uspjela istrgnuti i pobjegla k susjedi, koja je pozvala policiju i hitnu. Njegove prijetnje shvatila je ozbiljno i sada ga se boji. S njim je bila godinu i pol dana u vezi. Te je večeri došla hitna, pregledali su je te je morala u bolnicu. Nasilje u stanu trajalo je 10 - 15 minuta. U jednom je trenutku žrtva izišla na balkon, odakle je dozivala u pomoć. Čuli su je susjedi, a kada je došla policija, nasilnik više nije bio u stanu jer je pobjegao kroz prozor spavaće sobe.

Jednog od susjeda probudila je te večeri supruga i rekla da se nešto događa u susjednoj zgradi. Pogledao je kroz prozor i čuo iz susjedne zgrade buku te kako netko viče: "Pomozite mi, ubit će me", a također i zvuk razbijanja posuđa. Izišao je iz stana i otišao drugom susjedu te su zajedno otišli do susjedne zgrade. Kod susjede su zatekli uplakanu djevojku. Vidio je da ima hematom na lijevoj arkadi i da joj usnica krvari. Iz kaznene evidencije 29-godišnjaka vidljivo je da je pravomoćno osuđivan zbog kaznenog djela prijetnje i kaznenog djela nanošenja lakše ozljede. Protiv ove presude žalba nije dopuštena jer su se stranke nakon objave presude odrekle prava na podnošenje žalbe. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia