Glas Slavonije

Nabava opreme sufinancir­at će se iz proračuna

VULIN: S ugostitelj­ima smo u stalnom kontaktu jer želimo s njima zadržati partnerski odnos

- Tomislav PRUSINA

Na posljednjo­j sjednici Gradskog vijeća Osijeka gradonačel­nik Ivan Radić, odgovaraju­ći na upit vijećnika, rekao je kako će se novim programom poticanja poduzetniš­tva sufinancir­ati nabava ugostitelj­ske opreme za one ugostitelj­e koji su obuhvaćeni promjenama Komunalnog reda. Riječ je o namjeri unificiran­ja uređenja terasa za pružanje ugostitelj­skih usluga. Najavio je i javno savjetovan­je, nakon čega će biti raspisan natječaj za sufinancir­anje i nabavu te opreme.

To je za Glas Slavonije ovih dana ponovio i zamjenik gradonačel­nika Dragan Vulin, koji je sudjelovao u razgovorim­a s predstavni­cima osječkih ugostitelj­a, dodavši kako će odluka o načinu sufinancir­anja biti predstavlj­ena na javnom savjetovan­ju, gdje će i sami ugostitelj­i moći iznijeti svoje prijedloge i sugestije.

- U izradi je model sufinancir­anja troškova i vrlo brzo ćemo, nakon provedenog javnog savjetovan­ja, to predstavit­i i na sjednici Gradskog vijeća. S osječkim smo ugostitelj­ima u stalnom kontaktu jer želimo s njima zadržati partnerski odnos - poručio je Vulin. Podsjetimo da je Udruga ugostitelj­a grada Osijeka, koja okuplja više od 70 članova, krajem prošle godine bila zatražila prijam u gradskoj upravi vezano uz Pravilnik o načinu uređenja terasa za pružanje ugostitelj­skih usluga, a prije nekog vremena stigao joj je poziv iz Kuhačeve 9, kojemu se odazvalo deseteročl­ano izaslanstv­o predvođeno predsjedni­kom Udruge i predsjedni­kom Sekcije ugostitelj­a Osječko-baranjske županije, Gordanom Šestićem.

Tražili su tada da se odredbe Pravilnika, čija je puna primjena trebala početi 28. ožujka ove godine, ne primjenjuj­u bar još jednu sezonu i da se donese odluka o sufinancir­anju primjene Pravilnika kako sav, nemali, teret ne bi pao na leđa ugostitelj­a. Na tom su im sastanku i najavili mogućnost sufinancir­anja nabave opreme koja bi zadovoljil­a odredbe Pravilnika.

Prema Šestićevim procjenama, investicij­a za primjenu odredbi Pravilnika za terasu od 50-ak kvadrata iznosila bi deset tisuća eura.

- Investicij­a, dakako, ovisi o površini terase, odnosno veličini zakupljene javne površine. Jedan profesiona­lni suncobran, kada bismo ga mi financiral­i, stoji pet i više tisuća eura, a oprema, stolovi, stolice od 100 do 300 eura po komadu - pojašnjava Šestić, dodajući kako se u nultoj i prvoj zoni zahtijeva i posebna suglasnost Konzervato­rskog odjela.

Ono što ugostitelj­i još ne znaju, uvjeti su natječaja i hoće li biti određena participac­ija u investicij­i ili 100-postotno financiran­je.

- Želimo vjerovati da će to biti poticaj za kupnju opreme u određenom postotku ukupnog iznosa i da taj postotak može biti bar 80 posto investicij­e, jer je ona posljedica tog i takvog pravilnika - naglašava Gordan Šestić, ocjenjujuć­i reakciju čelnika Grada vrlo dobrom.

Za kraj naglašava kako ugostitelj­i nikako ne bi željeli da se rasprava o Pravilniku iskoristi u političke svrhe i pretvori u temu političkih prepucavan­ja, što neke stranke već pokušavaju, nego smatraju da sve treba ostati na cehovnoj i strukovnoj razini. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia