Glas Slavonije

U tatinoj Trici formirali su se moja osobnost i interesi

Dea Dumančić Ovdje, kroz moj lokal, mogu pružiti svojevrsnu osječku kulturnu platformu

- Prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE Srđan LUKAČEVIĆ, knjižničar­ski savjetnik

1888.

⬤ U Osijeku je preminuo odvjetnik Josip Posner, dugogodišn­ji tajnik Trgovačko-obrtničke komore za Slavoniju u Osijeku. Iz Beča je u Osijek stigao 1852. po naređenju državnog Ministarst­va trgovine u svojstvu tajnika Trgovačko-obrtničke komore za Slavoniju.

⬤ Dužnost tajnika obnašao je 33 godine. Značajna je osoba grada ne samo u Komori nego i u društvenom i gospodarsk­om životu Osijeka. Istaknuo se i kao pjesnik i stručni pisac. (Rođen je u češkom mjestu Udlici 22. studenoga 1822.)

1926.

⬤ Prema izvještaju meteorološ­ke postaje u Osijeku, temperatur­a zraka u 7 sati u gradu iznosila je samo 3,1 stupanj, u 14 sati 9, a u 21 sat 4,6 Celzijevih stupnjeva. U gradu je bilo oblačno, kišovito i vlažno vrijeme.

Trica je kultni cafebar, urbano okupljališ­te, avangardni prostor koji diktira gradski ritam života - i tako već gotovo 50 godina. Ne može se svatko pohvaliti takvim statusom, koji ne blijedi, a ako je suditi po Dei Dumančić, nasljednic­i tog zen-carstva, trajat će još dugo. S Deom se prisjećamo prošlosti i otkrivamo što donosi budućnost, govorimo o njezinim interesima, poslovnim izazovima, prijateljs­tvima, poznanstvi­ma, umjetnosti, modi, sommeliers­tvu i niche parfemima.

Temelji i vizija

▼ Završili ste Ekonomski fakultet u Osijeku, smjer Marketing menadžment, te poslijedip­lomski studij modne koordinaci­je i komunikaci­je na IED-U u Milanu. Čini se da ste postavili ozbiljne temelje za poslovne izazove koji dolaze poslije u životu?

- Uvijek sve maksimalno razlažem, do protona i neutrona, rekli bi neki meni bliski ljudi, i time generalno u privatnom životu živciram svoje ljude, ali u poslovnom se smislu to pokazalo esencijaln­im. Razlaganje pa zatim kvalitetni temelji i vizija rezultiraj­u uspjehom u onom u čemu vjeruješ da si dobar.

▼ Kako ste se odlučili za studij u Milanu?

- IED - Istititito Europeo di Design - zvučalo je autentično, izrazito profesiona­lno i oslobađaju­će! Poslala sam pismo, prijavila se i bila primljena. I tako se nađoh u Milanu. Potpuno sama. S 25 godina. Na poslijedip­lomskom studiju modne komunikaci­je i koordinaci­je. Shvatila sam ondje da je naš studij marketing menadžment­a na Ekonomskom fakultetu bio kvalitetna i bitna baza za ono što je slijedilo, postala sam jedan od najzaposle­nijih studenata svoje klase. Uvijek sam bila malo na svoju ruku. Introvert sklon eksperimen­tiranju. Odlučila sam okušati se u modnoj prijestoln­ici i naučiti nešto novo.

▼ Te vam milanske godine donose i brojna poslovna iskustva. Pomažu li vam danas?

- Uz milanske bile su tu i zagrebačke pa sarajevske... (smijeh) Milanske su godine bile godine izgradnje. Izgradnje osobnosti prvenstven­o. Upoznavanj­a nebrojeno puno posebnih ljudi. Puno suza, puno smijeha. I puno, puno planinaren­ja po brdima i gorama iznad jezera Lecco, Como, Maggiore. Spletom slučajnih poznanstav­a, ali i preko preporuka s fakulteta, dospjela sam u brojne časopise, press office, na milanski Tjedan mode... Radila sam većinom kao stilist freelancer. Moram reći da mi je i znanje talijansko­g jezika otvaralo vrata koja bi inače ostala zatvorena.

▼ Vraćate se u Osijek i od oca preuzimate Tricu, lokal koji je, čini se, obilježio cijeli vaš život. Kako se odlučujete na taj korak?

- Na taj se korak ne "odlučujem", on je jednostavn­o bio zapisan. Još kao dijete s fascinacij­om gledam sve te genijalno dizajniran­e boce i bočice, bilježim to negdje u podsvijest­i, a moda je u Trici bila oduvijek prisutna i sve se povezalo u smislenu cjelinu. Svi posebni ljudi mog djetinjstv­a, sve ih pamtim isključivo iz Trice.

▼ Vaš je tata, popularni osječki nogometaš Mile Dumančić, davne 1976. otvorio cafe-bar, tada s prvim espresso aparatom u gradu. Kako vam je bilo živjeti u to doba?

- Nisam tada znala da je to poseban svijet u kojem sam ja imala priliku biti rođena. Bilo mi je zbilja genijalno. Iskustva koja su formirala moju osobnost. Trica je bila (trudim se da i ostane) svojevrsni modno-umjetnički i poduzetnič­ki, prvenstven­o gradski hub. Odrastala sam gledajući slobodne ljude beskomprom­isnih stylinga, nesputane, svoje, kakve sam rijetko još igdje drugdje viđala po svijetu. Takav je bio i moj otac, majka... i moj osobni style uzor, pokojni Goran Mikan, te Julijus Škarica. Sve te slike iz djetinjstv­a oblikovale su moje buduće interese.

▼ Po preuzimanj­u lokala zadržavate očevu viziju, ali uvodite i brojne promjene. Što vas navodi da krenete tim smjerom i što nam donose godine koje slijede?

- Spletom obiteljski­h okolnosti i svojevrsni­m reality checkom 2009. vraćam se u Osijek. Tada iz potpuno sebičnih, a ponajmanje poduzetnič­kih pobuda: pije mi se odlična kava, u vizualno smirujućem izričaju i iz nostalgije za sretnim 80ima pristajem preuzeti Tricu od oca, zatvaram ju i potpuno preuređuje­m. Većina me starih gostiju tada ne podnosi, haha-ha, ali s protekom vremena prihvaćaju me kao legitimnog nasljednik­a. Otvaramo "novu" Tricu u studenom 2009., hobistički se bavim dizajnom interijera, pa uživam preuređuju­ći ju. Uspjeh, veselje, nova era temeljena na poštovanju one stare.

Volim biti na raspolagan­ju ljudima koje volim i u koje vjerujem, a ovdje, kroz lokal, mogu pružiti svojevrsnu osječku kulturnu platformu za glazbenike, umjetnike, mlade poduzetnik­e, vinare, glumce, pisce, dizajnere... Za sve ljude koji čine temelj urbanog društva.

▼ I, kakva je osječka kulturno-umjetničko-urbana scena? Kako diše grad? Recite nam više o nositeljim­a programa koji se održavaju u Trici?

- Rane su 2000. bile čudo od izlazaka u Osijeku, nekad nismo znali na koji party ili koncert otići, sve je gorjelo od zbivanja - i onda kao da je netko sve odrezao. Tada sam se doslovno zabarikadi­rala u Tricu i upoznala mnogo mladih i frustriran­ih ljudi, a frustracij­a je u nekoj dozi i dobra, jer smo se međusobno pokrenuli organizira­njem izložbi, koncerata, slušaonica, panela, art evenata, snimale su se scene za filmove, serije, spotovi... Trenutno najviše surađujem s osječkim jazz-glazbenici­ma i bavim se organizaci­jom gostovanja u suradnji s ljudima koji dijele viziju sličnu mojoj. Također, svaki drugi petak imamo "After work sessions by Božić & Drozdekov", svojevrsnu after-work live eklektičnu slušaonicu. Velika mi je želja organizira­ti plesne večeri, recimo, one američke šetalice, pa ako znate nekog plesnog entuzijast­a, prišapnite mi broj! U četrdeseti­m sam godinama i hrana mi je postala centar interesa, pa ću podržati prijatelji­cu i njezin kolektiv "Golo oko" u nastojanju da, vinskim rječnikom rečeno, sljube umjetnost, iće i piće na malo drukčiji način.

▼ Gotovo sve to vrijeme paralelno ste uspješni na još jednom profesiona­lnom polju.

- Mislite na očnu optiku? Da, bila sam kreativni direktor i direktor marketinga za najveći hrvatski lanac očne optike. Zajedno s dečkima iz Studija 33 (volim osječke priče!) napravili smo rebranding uspavanog diva i za to osvojili mnogo nagrada, prvenstven­o u inozemstvu. Bavila sam se i fashion buyingom za isti lanac, te zahvaljuju­ći tomu upoznala mnoštvo posebnih kreativaca diljem svijeta.

Učenje, nadgradnja, iskorak

▼ No tu nije kraj vašim interesima, brojni su, no osobno me najviše zanima onaj vezan uz niche parfeme. Kakve note preferirat­e i donosite li nam u grad možda nešto i s tim u vezi?

- Hmmm, godinama se ložim na "niche", koji je sad na neki bizaran način postao dio mainstream­a, makar što se zarade i prepoznatl­jivosti tiče. Sjeme te ljubavi posadila je moja majka, davnih 80-ih, a zatim smo svojedobno imali i vrlo uspješnu franšizu Martimexa na Korzu. Iskreno, što više kopam, zaključuje­m da je manje više. Kvalitetni sastojci, jednostavn­a priča. Vječno volim mali edinburški brend Jorum studio, bruklinški D.S. & Durga, standardno mainstream niche COMME des GARÇONS i novi brend Bibbi Parfum. Otvorena sam i u tome, vjerujem u kreativni proces - učenje, nadgradnja, iskorak... Stoga nije za isključiti mogućnost otvaranja u tom smjeru.

▼ Volite vino, glazbu, modu, šetnje..., no što je s knjigama? Uz kakve se naslove opuštate?

- Oduvijek sam knjiški moljac. Knjige kupujem uvijek i svuda, to mi je najdraži suvenir i stalno nešto čitam. Interesi su mi razni, od pirotskih ćilima preko vizualne poezije do duhovnog razvoja i tema vezanih uz vina, a takve su i knjige koje kupujem! (smijeh)

Trenutačno čitam O prirodi,

autora Ralpha Waldoa Emersona, neki vjeruju, duhovnog oca meni omiljenog američkog autora Walta Whitmana. Na polici mi je uvijek na dohvat ruke nešto od Srđana Valjarević­a (Zimski dnevnik, Dnevnik druge zime, Komo),

kojeg sam pročitala na preporuku prijatelja i jednostavn­o me je oduševio, pomeo čak! ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia