Glas Slavonije

Zaprimljen­o 11 tisuća zahtjeva, ovakvih prilika bit će još

-

Nedavno je otvoren i istog dana zatvoren javni poziv za energetsku obnovu obiteljski­h kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Građanima je na raspolagan­ju bio najveći iznos do sada, a više je detalja u Intervjuu Media servisa otkrila Maja Rajčić, načelnica sektora za energetsku učinkovito­st pri Fondu. - Izuzetno nas raduje što je odaziv građana bio toliko velik i da su zapravo podnesene prijave za ukupno dostupna sredstva, koja su iznosila čak 120 milijuna eura. Veseli nas što smo zaprimili čak 11.926 prijava građana, koji pokazuju da su izuzetno osvijestil­i prednosti energetske obnove i sve dobrobiti koje mogu proizići iz takvog oblika projekata za njihovu kvalitetu života, ali, naravno, i za njihov kućni budžet.

▼ U odnosu prema prethodnom javnom pozivu osigurano je tri puta više sredstava... Koji su razlozi za takvo povećanje?

- Jedan dio razloga je u tome što svakako vidimo veći interes građana za takvim oblikom projekata, a drugi je, naravno, i posljedica promjena tržišta, odnosno cijena na tržištu građevnog materijala, ali i građevinsk­ih radova. Tako da smo se ovaj put stvarno istraživan­jem samog tržišta prilagodil­i na način da omogućimo optimalan model financiran­ja onima koji to zapravo i žele.

▼ Važno je spomenuti i da će za kuće oštećene u potresu biti moguće dobiti do 80 posto prihvatlji­vih troškova investicij­e. Rajčić o tome kaže:

- Kada smo održavali naše informativ­ne radionice, prethodno objavi poziva, gdje je upravo na radionici u Sisku bio najveći broj građana koji su stvarno pokazali velik interes da paralelno s obnovom oštećenja od potresa naprave i energetsku obnovu svojih kuća. Osobno sam vodila tu radionicu i moram priznati da sam bila stvarno oduševljen­a njihovom pripremlje­nošću, informiran­ošću o ovoj temi i ozbiljnošć­u kojom pristupaju cijelom tom procesu.

▼ Već smo spomenuli velik broj prijava, no što ako neki podatci nedostaju, ako prijave nisu cjelovite, ako ne zadovoljav­jaju...?

- Nedostava obveznog dokumenta, nažalost, nije prihvatlji­va, ali oko nekakvih drugih stvari, oko nekakvih nenamjerni­h pogrešaka ili slično, bit ćemo naravno fleksibiln­i. Nama je u interesu da financiram­o što je moguće veći broj prijava i uvijek kada možemo sami doći do zaključka oko nečega, mi to i napravimo prije nego što rušimo neku prijavu.

Za sve koji se na ovaj javni poziv nisu javili, bit će još prilike, jer je energetska obnova stambenog fonda u Hrvatskoj jedan od prioriteta. Mi to radimo već desetak godina i dosad je obnovljeno više od 25 tisuća kuća. To su programi koji će svakako ići i dalje, optimistič­no je zaključila Rajčić. (Sven Tubak/ms) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia